Vol. Magazine har besøgt det innovative firma BORA og den karismatiske stifter Willi Bruckbauer i hovedsædet i Østrig, der er en arkitektonisk perle med udsigt til de østrigske alper. Stifterens mission er enkel – BORA’s bordemfang, der er integreret med variationer af stilfulde koge- og stegeplader skal på sigt erstatte emhætter i køkkener over hele verden.
Tekst: Torben Svane Christensen Fotos: BORA
De imponerende steaks fra en lokal producent ligger klar til at komme over på stegepladen, der sammen med bordemfanget og kogefladen er samlet i én elegant og effektiv enhed. Vi er i kantinen hos BORA i Østrig. Men det kunne lige så godt være en Michelin-restaurant.
Gennem de store glaspartier er der udsigt til snedækkede bjerge, og interiøret består af smagfulde designmøbler. Bøfferne bliver lagt på stegepladen, og madosen forsvinder øjeblikkeligt – snuppet af en luftstrøm fra risten i midten – et lydsvagt bordemfang udviklet af tyskeren Willi Bruckbauer, grundlægger og administrerende direktør i BORA Lüftungstechnik GmbH.
Han var blevet træt af de ofte monstrøst store emhætter, når han som køkkensnedker skulle lave køkkener i high-end-klassen.
– Emhætter er efter min mening simpelthen komfurbelysning til overpris, og jeg havde et ønske om at erstatte dem med et langt mere effektivt system, forklarer den tidligere selvstændige snedkermester, der er født i Rosenheim i det sydlige Tyskland.
Mødt med mistro i begyndelsen
I begyndelsen var det svært for den idérige iværksætter at overbevise omverdenen og bankerne om sin idé, og han måtte banke på mange døre, hvor han blev mødt med mistro og overbærende smil, før han fandt en kogetopsproducent i Østrig, som var villig til at udvikle en model med indbygget ventilator.
Der lå en stor mængde forskning i luftstrømme og teknik bag det produkt, han tog patent på i 2006; bordemfanget, som fik navnet BORA – efter en faldvind – en nedadgående vind fra Adriaterhavet.
– Nu er produkterne fra BORA blevet en global trend, som alle de andre i branchen prøver at efterligne, siger han.
Et stort forspring på udvikling
Men BORA har været specialister i bordventilation siden 2007, og det giver dem et stort forspring i forhold til konkurrenterne, der forsøger at lave produkter, som kan matche BORA’s.
– Vi har 61 patenter på luftteknik og anden teknologi, og vi opruster hele tiden i vores udviklingsteam, der snart runder 50 ansatte. Jeg har nemt ved at få nye idéer, men flere og flere nye tiltag kommer fra vores udviklere. BORA er “the original”, og årsagen til investeringen i vores forskningscenter i Østrig er, at vi ønsker at forblive markedsledende og fortsat levere “verdens bedste bordemfang”, siger Willi Bruckbauer, der driver en virksomhed i en afslappet påklædning – opknappet hvid skjorte, cowboybukser og sneakers – og som holder fast i en flad organisationsstruktur, hvor der ikke er lang vej til idéudveksling med chefen.


Et godt arbejdsmiljø
Der er gjort meget for, at de ansatte i BORA har et godt arbejdsmiljø i det nye hovedsæde. Der er indrettet et rum med mulighed for powernaps og massage. I kantinen er der altid mad på menuen, som er sundt, og flere af de ansatte dyrker cykling som motionsform, hvor der går en sport i at komme før chefen, når de er ude på fællesture.
– Min filosofi er, at sunde ansatte præsterer bedre, og at vi er et team, der arbejder mod det samme mål, hvor flest mulige skal få glæde af vores produkter, som vi stadig udvikler og forbedrer. Den start-up spirit, jeg selv havde, da jeg begyndte, lever videre i firmaet, siger han.
Køkken uden madlugt
BORA’s bordemfang er bygget op om en revolutionerende og patenteret teknologi, hvor madosen afsuges fra toppen på gryder eller pander.
Resultatet er, at damp og mados afsuges med det samme, så den der laver mad, arbejder i frisk, ren luft, og hverken hår, tøj eller køkken og resten af huset kommer til at lugte bagefter, uanset om der står kål eller fisk på menuen.
Hvis grydens højde overstiger 25 cm, kan man lægge et låg på sned, og så ledes al dampen alligevel ned i emfanget.
Løsningerne kan indbygges i alle typer bordplader som træ, sten eller rustfrit stål.
Større frihed til gode køkkenløsninger
Det tekniske udstyr er diskret gemt af vejen i soklen på underskabene, så det ikke stjæler opbevaringsplads.
– Det giver større frihed til at designe gode køkkenløsninger uden de begrænsninger, som en traditionel emhætte medfører, fastslår Willi Bruckbauer.
Produkterne fås både i en udgave, hvor madosen renses i et filter med aktivt kul og ledes renset ud i rummet igen, og i en udgave, hvor madosen bliver suget helt ud af huset. Da BORA lancerede sine helt egne ventilationsrør, Ecotube, var målet også at undgå turbulens. Disse ventilationskanaler har 20 % mindre luftmodstand end alle andre rør på markedet.
Nem rengøring
De tre dele, som emfanget består af – en rist, et filter og en opsamlingsbakke til væske, hvis en gryde skulle koge over – kan alle gå i en opvaskemaskine. Stegepladen bliver fin igen med vand iblandet lidt citronsyre og er lavet i rustfrit stål.
Kogepladen med bordemfanget kan placeres foran køkkenvinduet, under skråloftet eller midt på køkkenøen, og det er stadig muligt at se og tale med familie og gæster, når maden tilberedes. BORA-produkterne findes i tre serier: Professional, Classic og Basic, så der er modeller og priser til ethvert køkken.


Kulinarisk oplevelse i 30 meters højde
BORA gør meget ud af at synliggøre sit brand på de mest spektakulære måder. Sidste år gæstede BORA Cooking Truck København på Revolution Tour 2018. Her fik 16 spisende gæster ad gangen mulighed for at nyde udsigten over hovedstaden i 30 meters højde. En 19 meter lang og 40 tons tung glaskube med innovativ køkkenindretning blev løftet op af en stor kran. Maden blev lavet af mesterkok og tidligere Bocuse d’Or-vinder Ørjan Johannesen.
– Vi kan godt lide at lave events, der vækker stor opsigt. Nu må vi se, hvad vi finder på næste gang, siger Willi Bruckbauer med et skævt smil.
Cykelhold med verdensstjerne
En anden måde at få stor opmærksomhed på er gennem et professionelt cykelhold. Willi Bruckbauer har selv cyklet meget, men han måtte erkende, at evnerne ikke rakte til en karriere som cykelrytter på topplan.
Men passionen for cykelsporten lever stadig i bedste velgående gennem cykelholdet BORA – hansgrohe. Holdet deltager i de store løb, og stjernen, den tredobbelte verdensmester i linjeløb, slovakiske Peter Sagan, som har tegnet kontrakt frem til slutningen af 2021, har blandt andet vundet 11 etaper og fem pointtrøjer i Tour de France.
– Vi bruger cykelholdet aktivt i vores branding, og vi laver arrangementer for vores partnere og kunder, hvor de blandt andet kommer ud at cykle en tur på 50 kilometer. På et cykelhold handler det om at arbejde sammen for at nå målet, og sådan er det også i mit firma, siger Willi Bruckbauer.
Hurtig og sund madlavning
BORA har i samarbejde med stjernekokke fra flere lande lavet kogebøger, kaldet 10 – 10, fordi det tager ti minutter at gøre ingredienserne klar og 10 minutter at tilberede maden.
– Næste idé er at lave en serie 5 – 5 kogebøger, så vi kan vise, at sund mad ikke behøver at tage lang tid at lave, siger Willi Bruckbauer.
Det ville også være oplagt at kaste sig ud i at lave andre hvidevarer, der matchede designet eller gryder og pander, men det kommer ikke til at ske.
– Vi skal koncentrere os om at udvikle på det produkt, som vi er specialister i og øge vores salg. Nu har vi en procent af markedet for emfang i Europa, så der er gode vækstmuligheder, siger han.
FORDELE VED ET BORA-EMFANG
1. Madlavning uden lugt.
2. Energibesparende.
3. Støjsvag.
4. Nem at rengøre. Aftræksventilens tre dele kan puttes i opvaskemaskinen.
5. Et eksklusivt, prisvindende design fremstillet i rustfrit stål og andre kvalitetsmaterialer.
6. Nyeste tendens inden for køkkenarkitektur: fleksibel opstilling og rumudnyttelse.
7. Frit udsyn, der sikrer åben samtale i et dynamisk køkken.
8. Markedets største kogezoner – 20-50 % større end andre løsninger.
Chefen er med i alt
I øjeblikket er han involveret i byggeriet af en bygning i Tyskland med samme arkitektoniske signatur som hovedsædet i Østrig, der skal rumme 125 ansatte i HR- og økonomiafdelinger. På spørgsmålet om, hvordan han undgår stress, når han er med i meget af det, der foregår i firmaet, svarer han:
– Jeg elsker at gå på arbejde, men selvfølgelig kan jeg også mærke stressen, når det går stærkt med mange projekter, og så kobler jeg af ved at løbe eller cykle en tur, siger Willi Bruckbauer.
Stor dansk interesse
Carsten Sander, der er salgsdirektør for Danmark, Norge og Sverige hos BORA, fortæller, at danskerne viser stor interesse for at investere i en løsning fra BORA.
– Sidste år tredoblede vi omsætningen på BORA’s produkter, og vi har nu næsten 100 partnere i Danmark, senest er to køkkenbutikker på Bornholm kommet til. Vi sælger kun gennem køkkenforhandlere eller køkkensnedkere, da det er et produkt, som kræver en grundig introduktion og en professionel installation, siger han.
Det er offentliggjort, at Tour de France starter i Danmark i 2021, og dermed kommer verdens bedste cykelhold til landet. Tour de France transmitteres i 190 lande og har rundt regnet 3,5 milliarder tv-seere under løbet. Over 900.000 tilskuere ventes at overvære de tre etaper i Danmark fra sidelinjen.
– Det er jo fantastisk, at vores cykelhold BORA – hansgrohe skal vise deres evner i Danmark, og det giver os en rigtig god mulighed for at promovere BORA’s bordemfang, understreger Carsten Sander.
Se mere på www.mortenengebretsen.dk
MILEPÆLE I BORA
2007:
Willi Bruckbauer stifter BORA Lüftungstechnik GmbH.
2010:
– BORA vandt den meget prestigefyldte German Entrepreneur Award.
– 6 ansatte.
– BORA Classic lanceres – en lidt mindre og billigere model end Professional – downdraft skulle være til alle husholdninger.
2012:
– Skaber store overskrifter med deltagelse på Eurocucina i Milano.
– 27 ansatte.
– Vinder Red Dot-prisen for godt produktdesign.
2013
– BORA Basic lanceres – den mere prisvenlige og kompakte plug’n play-model.
2017
– BORA Professional 2.0 lanceres.
– Guldvinder ved German Design Award.
2018
– 260 ansatte.
2019
– BORA sælger sine produkter via 5.000 partnere i 57 lande.