Et komfur fra AGA er mere end bare et redskab til madlavning. Det er en livsstil, og det bliver svært at vende tilbage til et almindeligt komfur, når du først har stiftet bekendtskab med retter tilberedt med varme fra støbejernskomfuret fra AGA.
Tekst: Torben Svane Christensen Foto: Fired Earth
Det er som at se et komfur i en film fra gamle dage, hvor kokkepigen står og steger og braser. Men som en Mini Cooper er AGA fulgt med tiden i udvikling og design. AGA komfuret i dag er praktisk taget identisk med de første, som blev designet i 1920’erne, og som er berømte for det klassiske tidløse “never-go-out-of-style” look. Den konstante strålevarme fra AGAs støbejernsopbygning leverer og bevarer smag og kraft i maden.
”Ja, det er komfurer i den dyre ende, men du får altså også et komfur, der holder i mere end 50 år. Det er også en livsstil, du køber, og du kommer til at få en helt anden smagsoplevelse,” siger Ann Lønnborg, der sammen med sin mand Ole Christensen har Fired Earth, 270 m² butik og showroom i Kronprinsessegade på hjørnet af Sølvgade, lige over for Kongens Have. Efter en årrække i mindre butikker på først Nikolaj Plads og siden i Amaliegade har parret, der er eneagent i Danmark for AGA-komfurserien, nu til huse i herskabelige lokaler, der udgør den perfekte ramme for Lønnborg og Christensens omhyggeligt udvalgte sortiment af naturstenfliser og håndlavede fliser, møbler samt andet udstyr til køkken og bad, køkkentøj, maling og tapet. Privat bor de på landet, og deres køkken rummer selvfølgelig et AGA komfur.
”Vi har boet mange år i England, og mange af vores venner havde et AGA, så da vi fik mulighed for det, købte vi selv et. Mine tre teenagedøtre var i begyndelsen noget skeptiske overfor det store komfur, men nu elsker de det,” siger hun.
De mest solgte komfurer er AGA Total Control og AGA Dual Control. Det første er muligt at programmere til at være varmt i perioder i stedet for hele dagen – en funktion som i tider med dyre energiregninger er blevet særlig interessant, mens Dual Control konstant har tændte ovne, men ikke kogeplader.
Kig til kagen
Når maden tilberedes på et AGA, foregår det tit i en af ovnene. For eksempel bliver kartofler bragt til kogning, vandet hældes fra og de dampes færdig i ovnen. Som det er tilfældet i andre ovne, er det ikke forbudt at kigge til kagen, før den er færdig. Den falder ikke sammen foran øjnene på den nysgerrige kageelsker, det sikrer strålevarmen fra støbejernssiderne. Det er muligt at lave den perfekte marengsbund, og en omgang pulled pork kan stå og simre til perfekt mørhed uden at blive tør.
”Vi har simpelthen flere succesoplevelser med mad, efter vi fik AGA, og det synes vi også andre mennesker skal have, og vi kan stå inde for produktet,” siger Ann Lønnborg.
Komfuret tilbereder maden med strålevarme, der sørger for at koge maden ensartet, at holde den varm uden den ændrer karakter, og for at retterne i ovnen opvarmes og steges jævnt fra alle sider uden at branke, som det ofte sker ved for stærk under- eller overvarme i en traditionel ovn, og uden den udtørrende effekt, som vi kender fra varmluft.





Et komfur til alle
AGA Total Control-serien gemmer et ultramoderne kontrolpanel bag sit hyggelige, emaljerede støbejernsydre. AGA Total Control fås med to store kogeplader, der hver har plads til en rigtig stor eller flere mindre gryder ad gangen.
Komfuret med tre ovne til henholdsvis stegning, simren og bagning egner sig godt til mindre køkkener. Det større femovns-AGA har desuden varmeovn og slow-cooking ovn, og det passer til større køkkener og passionerede kokke. Den store udgave er desuden forsynet med en ekstra varmeplade.
Tidligere var AGA’en køkkenets og husets primære varmekilde, som var tændt døgnet og året rundt, hvad de fleste ikke har brug for i dag. Den nye generation af AGA’er kører på el og kan tændes og slukkes ved et tryk på en knap.
Der er et AGA til alle – og til alle køkkener, hvad enten man bor i byen eller på landet, i hus eller i lejlighed. Der er hele 14 moderne farver at vælge imellem.
En AGA vejer godt til, men kunderne skal ikke bekymre sig om leveringen. Den står forretningen for, og takket være et selvopfundet system går det nemt.
”Den vejer jo tæt på et halvt ton, og i England så vi komfurer leveret af fire stærke mænd. Men Ole har udviklet et system, der gør det muligt for to mand at flytte komfuret på en nem måde. Vi sørger altid for, at komfuret er kommet godt på plads i kundens køkken,” siger hun.
Fedtrester brænder automatisk væk på de indvendige flader, således at rengøring næsten er overflødig. Skulle der være snavs, kan det nemt fjernes med en speciel børste.
En gang om måneden holder parret madaften i butikken, hvor AGA-ejere og andre interesserede kan komme og lave retter på komfuret i butikken.
Blind ingeniør står bag
AGA er designet af svenske Gustaf Dalén, der var civilingeniør og ansat i Aktiebolaget Gasaccumulator, der lavede fyr, og som fik sit internationale gennembrud med en stor ordre til Panamakanalen i 1911.
I 1912 blev Dalén blind i en ulykke på fabrikken, og i 1913 fik han Nobelprisen i kemi for sit arbejde.
Mellem 1924 og 1929 udviklede Gustaf Dalén det varmeeffektive komfur, som kunne brænde uden opsyn i 24 timer. AGA-komfuret arbejder efter blå flamme-princippet, det vil sige røgfri forbrænding, og dets varmeeffektivitet er stadig ikke overgået.
For Dalén var komfuret kun et hobbyprojekt, som han udviklede i sin fritid, men i 1929 fik en britisk producent lov til på licens at lave komfuret i Coalbrookdale i Telford i Shropshire. Det er et område, hvorfra den industrielle revolution begyndte, og fremstillingen skete på et støberi, der har været i drift siden 1709.
I 1934 blev det solgt verden over, og det blev senere produceret i ca. ti lande. I 1957 valgte AGA, på grund af konkurrencen fra elektriske komfurer, at indstille produktionen de fleste steder. Det britiske selskab AGA Rangemaster Group PLC fremstiller AGA-komfuret i dag. I 1931 kostede komfuret 130 dollars, men i dag er AGA et high-end produkt og derfor væsentlig dyrere.
AGA’en er stadig et ikon blandt komfurer, og det er populært hos mange kendisser, bl.a. Sharon Stone, Kate Winslet og Jamie Oliver.


Alt kan genbruges
Hos AGA ved man, hvor vigtigt det er at genbruge. Faktisk er det sådan, at 70 % af hvert eneste AGA er blevet fremstillet af genbrugsmateriale, siden det allerførste AGA blev fremstillet for over 70 år siden. Gearkasser fra biler, tagrender, gammelt maskineri, komfurer, dørbeslag, brønddæksler, lygtepæle og meget mere kan alt sammen findes i verdens mest berømte komfur.
AGA-komfurets lange levetid er en virkelig fordel for miljøet, og i vore dages brug-og-smid-væk kultur er det svært at komme i tanke om et andet produkt, der vil give dig så mange års fejlfri tjeneste. I modsætning til andre komfurtyper kan AGA-komfurer næsten genbruges fuldstændigt. De gamle AGA-komfurer kan smeltes og laves til nye AGA-komfurer. Du finder derfor med sikkerhed aldrig et AGA-komfur på en losseplads.
AGA er engageret i miljømæssige og etiske projekter. Hvert eneste AGA bliver som bekendt fremstillet i England – i det historiske støberi, der er udnævnt til verdensarv af FN – af folk, der går op i kvalitet, godt håndværk og kælen for detaljerne. Medarbejderne i støberiet er oprigtigt stolte over de komfurer, de fremstiller, og det er ikke ualmindeligt, at tre generationer af den samme familie arbejder glade side om side på støberiet i Coalbrookdale.
I feriemode
Den nye model AGA Total Control optimerer strømforbruget. Det er godt nyt for elregningen og for miljøet. Et AGA-komfur kan sove, når du sover, og det kan køre for normal kraft, når man har brug for det. Systemet betjenes via en dejligt enkel og udsøgt stilfuld fjernbetjening.
Total Control er yderst fleksibelt. For eksempel har det to aktive perioder for hver dag. I denne tilstand har et AGA-komfur normal temperatur og er klar til at tilberede morgenmaden. Herefter går det ned på en lavere temperatur i løbet af dagen, og om aftenen vender det tilbage til den normale temperatur, så det nu er klar til at tilberede aftensmaden. Efter aftensmaden skifter systemet automatisk til ”slumretilstand”, som er dets laveste temperatur.
Man kan nemt programmere et AGA-komfur til at opføre sig præcis, som man har brug for det. På dage hvor du for eksempel ikke planlægger at bruge dit AGA-komfur om morgenen, kan du tilsidesætte standardindstillingerne og vælge to helt andre madlavningstidspunkter.
Systemet kan også indstilles til ”ferietilstand”, som enten holder AGA-komfuret på den laveste energiindstilling eller helt slukket mellem de valgte datoer, før det automatisk starter op igen i tide til, at familien kommer tilbage.
Denne indstilling giver mulighed for at vælge hele dage/måneder/år, så man kan tage på længere ferier, og det er nemt at tilsidesætte enhver programindstilling ved blot at trykke på en knap på selve AGA-komfuret.
Man kan selvfølgelig også vælge at have det kørende ved ”normal” temperatur hele dagen.
Et designmatch
Er man på udkig efter et køkken, der matcher AGA i design og kvalitet, så kan Ann Lønborg og Ole Christensen også hjælpe med det. De forhandler Bastide, der er en landkøkken-serie, håndlavet i Frankrig og udført i massivt, patineret eg. Stilen er tidløs og robust, med de rigtige runde profiler, som signalerer autenticitet, men ikke virker for tungt eller gammeldags.
Alle skuffer er med softluk. De enkelte møbler kan anbringes fritstående eller monteres i tilpassede løsninger efter lyst og behov.
Er man mere til shakerstilen fra New England, så er der køkkenserien Vermont. Det er østkyststilen fra USA med håndlavede bøgetræsmøbler i den lette shakerstil, som er elegant, ligefrem og hyggelig. Elementerne fås i naturtræ eller malet i patinerede hvide toner eller i den særlige, matblå New England-farve, der matcher den lyse, skandinaviske boligindretning.
Fra bagning til ristning, og fra grill til stir-fry – at eje et AGA-komfur er ligesom at have ti husholdningsapparater i ét. Drop brødristeren, bagemaskinen, mikroovnen, grillen og slow-cookeren.



Bagning
Som i en gammeldags bageovn af mursten giver AGA-komfurets varmestråling, der kommer fra alle sider i ovnen. Det giver brød, der har den rigtige autentiske smag, som om de var bagt på et ildsted.
Stegning
Den intense varme fra AGAs varmeplade betyder, at steaks hurtigt kan brunes på ydersiden, hvad der forsegler alle de vigtige safter inde i steaken og maksimerer kødets naturlige smag. AGA-komfuret steger hurtigt og kontrollerbart. Det giver mad, der knaser udvendigt og er mørt indvendigt.
Grilning
Bacon, steaks, tomater og koteletter kan alt sammen grilles i stegeovnen, hvor en strålevarme, der minder om en kulgrill, leverer retter, der er sprøde udvendigt og saftige indvendigt.
Ristning
Med en AGA-brødrister – som giver brødet et markant vaffelmønster – kan du gøre brødet sprødt hele vejen igennem, let ristet og luftigt og hvidt i midten, eller endda kun ristet på den ene side. Den er også perfekt til ristede sandwicher med forskelligt fyld.
Gryderetter
I AGA-komfurets simreovn behøver du ikke engang røre rundt i retten med regelmæssige mellemrum. I stedet kan AGA-komfuret simre langsomt i timevis – endda natten over.
Dampning
Du kan bruge simreovnen til at dampe alt, lige fra søtunge til en grydefuld rodfrugter.
Stege
Strålevarmen sikrer, at maden steges jævnt med et minimum af svind, og hvis du har brug for, at det skal gå hurtigt, kan AGA klare det på smukkeste vis – en kalkun på 13 kilo kan være serveringsklar på kun 3½ time.
Stir-fry
AGA-komfurets varmeplade kan opvarme olien hurtigt og pålideligt – og holde den varm – så AGA-komfuret kan levere stir-fry-retter på få minutter.
Håndlavede fliser fra hele verden
Gamle håndværkstraditioner og moderne fremstillingsteknikker går hånd i hånd i Fired Earth’s naturstenfliser og håndlavede fliser til vægge og gulve. Fired Earth betyder ”brændt ler”, og i butikkens terrakotta-produkter er leret den vigtigste bestanddel, hvis kvaliteter og egenskaber flisemagerne skal kende og mestre.
Hvad enten materialet er ler, jord, sand eller natursten, som i andre af butikkens fliseprodukter, spiller håndværkerens fine teknikker en afgørende rolle for slutresultatet. Ligesom de forskellige traditioner, historier og kulturer sætter deres præg på fliserne.
”I et hvidt strømlinet køkken eller bad kan den rigtige flise sætte prikken over i’et,” siger Ole Christensen fra Fired Earth.
På vægge og gulve i butikken vises dygtigt kunsthåndværk ikke blot fra Europa – bl.a. England, Italien, Spanien og Frankrig – men også fra Mexico, Afrika, ja, snart sagt hele verden. Store og små. Rå, polerede, glaserede. I jordens egne toner eller indfarvede i stærke kulører. Der er glitrende glas i alle regnbuens farver. Matte mauriske mønstre hentet lige ud af Alhambra. Orientalske ornamenter, der bugter og slynger sig. Nuttede egern og buttede fasaner. Sommerfugle i pasteller og spinkle guldsmede. Skiferklinker i gyldent og violet.


