Søren Skydt-Nielsen fik kendskab til knivene fra Saladini på en ferie i Italien. I dag sælger han knivene med skafter af træ og horn til blandt andet Adam Price og Wassim Hallal fra Frederikshøj. Men priserne er på et niveau, så alle kan få råd til de eksklusive håndlavede knive.
Tekst: Torben Svane Christensen Foto: Mikkel Heriba Stylist: Christine Rudolph
Hver år tager Søren Skydt-Nielsen med sin familie på en lang sommerferie til Italien. De starter altid ferien på en bondegård i den nordlige del af landet ved Firenze. Det gjorde de også for re år siden, og mama på gården foreslog den danske familie at tage op til Scarperia, der er kendt som knivbyen i Italien.
”Da vi kom frem, var de ved at lukke ned til siesta, men vi nåede lige at købe seks steakknive af mærket Saladini. Vi brugte dem derhjemme, og mange af vores gæster var imponerede over de otte knive,” fortæller han. Søren Skydt-Nielsen lovede at købe nogle knive med hjem næste gang, han kom derned.
”Der kom vi ud og så fabrikken Coltelleria Saladini, og vi blev vist rundt af ejerne, Giacomo Cecchi og Leonardo Saladini. Det er kun Giacomo, der taler engelsk. De laver skafterne på fabrikken, men stålet får de fra en leverandør i Norditalien,” siger han.
Solgte over forventning
Snakken gik, og Søren Skydt-Nielsen foreslog, at han kunne blive agent for rmaet i Norden.
”De sagde, at hvis jeg kunne sælge for et bestemt beløb på tre måneder, så havde vi en aftale. Jeg solgte for det tredobbelte,” fortæller Søren Skydt-Nielsen, der tidligere havde en række Shell-servicestationer i Sønderjylland, der nu er solgt.
”Så nu har jeg tid til at koncentrere mig mere om salget af knivene, og der er et stort potentiale. Vi sælger lidt til Sverige, men vi har slet ikke rigtig fået taget fat på Norge og Finland,” siger han.
Saladini kan lave alt indenfor knive, men de primære produkter han sælger i Norden er steakknive og kokkeknive.
”De laver også cigarklippere, osteknive, foldeknive og knive til jagt. Faktisk nder mange kunder os, når de søger på cigarklipper eller cigarcutter på nettet,” siger han.
Interessen for knivene har været stor.
”Det er sjovt at eje noget, som ikke alle andre har“, fortæller han.
Unikke skafter
Alle Saladinis produkter er produceret i hånden med naturlige materialer. Det betyder bl.a., at to knive aldrig vil blive helt ens. Træet har nogle forskellige linjer og okse og kohorn kan have forskellige nuancer. Oliventræet, fra olivenlundene i Toscana, slibes i hånden, så det opnår den smukke varme glød, som er kendetegnet for oliventræet. Oliventræet kan være op til ere hundrede år gammelt. Præcision og perfektion er nøgleordene. Når Søren Skydt-Nielsen har ønsker til en kniv, der skal være designet på en anden måde, så lytter de til ham på knivfabrikken i Italien.
”Det har resulteret i blandt andet ”The Danish Fork”, der er mat i stålet, så den matcher knivene fra Saladini og har spidse tænder. Italienerne bruger mest ga en til at læsse op på, mens vi jo godt kan lide en gaffel, der kan stikkes ned i maden,” siger han.



Kortere brødkniv
Det havde også længe undret ham, hvorfor brødknive altid skal være så lange, så de falder ud af brødkurven.
”Så lavede de ”The Danish Breadknife”, der er kortere,” siger han. Det er også blevet til nydesignede knivblokke i ren egetræ, den lyse farve står ot til f.eks. knive med skaft i ibenholt.
Søren Skydt-Nielsen fortæller, at et sæt med to steakknive er en populær medarbejdergave til jul eller i stedet for vin eller blomster til en reception. Knivene kan ikke fås i den danske detailhandel, men det er muligt at få en fremvisning af knivene i Aarhus, og Søren Skydt-Nielsen tager også gerne ud og viser knivene fra Saladini frem.
Kendte kokke bruger knive fra Saladini
Saladini har leveret steakknive til Brdr. Prices restaurant i Rosenborggade i København. Bestiller man Prices Herrebøf ledsages den af en ot kniv fra Saladini.
”Til brødrenes nye restaurant i Aalborg, har de også bestilt steakknive, og i udsendelserne med Brdr. Price, bruger Adam Price ofte knive fra Saladini, når han laver mad,” siger Søren Skydt-Nielsen, der fortæller, at mesterkokken Wassim Hallal på Frederikshøj også har taget godt imod de italienske steakknive i ko og bøffelhorn.
Gammel tradition for knive
Da Leonardo Saladini var 15 år kom han i 1984 i lære som knivfabrikant i sin onkel Marcello Azzinis rma. Gennem årene lærte han håndværkets metoder og hemmeligheder at kende, og i 1995 følte han, at tiden var inde til at starte for sig selv. Han åbnede sit eget værksted med drømmen om at kunne skabe en eksklusiv og kundetilpasset knivserie. I 1997 åbnede han Coltelleria Saladini, i sit værksted på via Solferino, en gammel traditionsrig knivgade. Der er 8 medarbejdere på fabrikken i dag, hvoraf de 2 direktører, Giacomo Gecchi og Leonardo Saladini, begge er aktive i produktionen. Leonardo Saladini er 4. generation af Saladini familien, som gennem mere end 150 år har produceret knive i Scarperia.
“Ens for alle knivene er deres smukke udtryk og deres utrolige skarphed. Når man skærer i en bøf med en Saladini steakkniv, føles det som at skære i smør. Da knivene ikke er takkede, får man et helt lige snit i kødet”
Citat – Søren Skydt-Nielsen
Blå Bog
Søren Skydt-Nielsen har de sidste 8 år drevet Shell servicestationer i Sønderjylland. Tidligere havde han ansvaret for McDonald’s restauranterne i Aarhus. Han er bosat i Aarhus, og sammen med sin kone driver han AS Blomster. Deres passion for Italien gør, at de også sælger smukke skærebrætter fra Andrea Brugi, italienske brændefyrede pizzaovne og keramik fra Giuinlab i Apulien.
Læs mere på www.saladini.dk og www.anetteskydt.dk, hvor du også kan købe smukke knive, pizzaovne, keramik og skærebrætter fra Andrea Brugi.