Moderne og usleben ø-oplevelse i luksusklassen. På Vejrø i Smålandsfarvandet er der plads til både natur, afslappet selvforkælelse, økologiske gourmetmiddage og forretningsarrangementer for erhvervslivet. Vejrø er i dag en moderne og usleben ø-oplevelse i luksusklassen.
Tekst: Rune H. Jensen Foto: Vejrø
Det danske ørige gemmer på mange perler. Alligevel formår Vejrø at skille sig markant ud. Den lille ø på små 155 hektar nord for Lolland i Smålandsfarvandet fremstår i dag som en blanding af landlig charme, afslappet ø-luksus og naturskønt hideaway. Der er lagt mange kræfter i Vejrøs genfødsel, men det har båret frugt, og i dag rejser Vejrø sig over horisontlinjen med lystbådehavn, hotel, restaurant, landbrug, gartneri – og sågar egen landingsbane til fly.
Vejrøs genfødsel
Vejrø anno 2017 lægger natur og plads til aktiviteter til alle sanser og ikke mindst gastronomi af høj karat. I forbindelse med særlige events er det fx muligt at nyde maden tilberedt udendørs i naturen, ligesom man kan låne cykler eller gå øen rundt, tage en dukkert ved badestrandene, fiske eller deltage i jagter. Og samtidig er øen desuden et ambitiøst projekt i bæredygtighed, ikke kun i energimæssig forstand, men også økonomisk:
– Vejrø er et miniputsamfund med en infrastruktur som gør, at øen skal kunne selvforsyne sig i forhold til vand, varme, el, veje osv. Vi har nu det hele på Vejrø, og hele energidelen var da også noget af det, der straks interesserede mig ved projektet. Vi vil gerne have så meget vedvarende energi som overhovedet muligt i form af bl.a. sol og evt. en husstandsvindmølle. Det ligger i direkte forlængelse af vores ønske om at være selvforsynende og bruge de ressourcer, der er til stede på øen. I løbet af processen har vi opbygget øen nærmest fra bunden, og nu gælder det så videreførelsen af den kommercielle udvikling, fortæller Lea Lohse, adm. direktør for Vejrø Gruppen, der i dag driver øen sammen med et dedikeret team.





Sejl eller flyv til Vejrø
Hun forklarer, at den videre kommercielle udvikling bl.a. omfatter nye, stærke og mere segmenterede produkter, mulighederne for at holde møder, seminarer og board meetings for virksomheder samt ikke mindst udbredelsen af kendskabet til mulighederne på Vejrø. De særlige logistiske forhold, der følger med på en lille privat ø, er både en del af charmen og en udfordring:
– Øen har jo egen landingsbane, så man kan flyve dertil, hvilket gør, at distancerne ikke er så store. Så Vejrø er absolut en mulighed ikke bare for danskere, men også for folk i områder som Nordtyskland, Sverige og Norge. Samtidig kan man blive sejlet dertil med Vejrøs både og lægge til i lystbådehavnen. Det er en del af oplevelsen at ankomme til et uforstyrret geografisk – og naturmæssigt attraktivt – sted. Man finder sjældent mere unikke omgivelser som ramme om et eksklusivt møde, en fest eller events. Mange gæster kommer til Vejrø alene for ren afslapning og ø-luksus i bl.a. restauranten.
Gastronomisk workshop og luksushotel
Netop det kulinariske er en historie for sig på Vejrø. Restaurant Skipperlys ”From Field to Fork”-koncept er baseret på øens organiske produktionsprincip. Dyrene, der bl.a. tæller gæs, svin, fasaner og lam, får den tid og plads, de behøver for at kunne leve og vokse naturligt, så maden opnår så høj en kvalitet, inden det anrettes på tallerkenen. Det er kort sagt øens egenproducerede og økologiske råvarer, der ender på menuen. Desuden forsyner Vejrø i sæsonen også søsterhotellet Stella Maris Hotel de Luxe i Svendborg med egenproducerede råvarer.
Samtidig giver hotellet Blæsenborg de bedste muligheder for et luksuriøst og behageligt ophold med bl.a. en jagtstue til en uformel drink foran pejsen. Det emmer af nordisk landstil, og man kan nyde et panoramisk vue ud over hav og marker, der fuldender helhedsoplevelsen af ø-idyl. Vejrøs Hotel Blæsenborg har moderne faciliteter, der passer til både familier og grupper, og man kan nyde et ophold med familie og venner i ferielejlighederne i det såkaldte ”Karlekammeret” eller i et af de istandsatte gæstehuse, som bærer navn fra nogle af øens oprindelige beboere og funktioner såsom fx Skriver hus og Skolen m.v.


Bag om Vejrø
Både konger og pirater har haft deres gang på denne historiske ø. Den første kendte ejer var således Kong Valdemar d. 2. i 1200-tallet, og i 1300-tallet var øen endog befolket af pirater. Der findes vidnesbyrd om, at landbrug på Vejrø begyndte i 1500-tallet, men det var først i 1920’erne, at øen nåede sit højeste befolkningstal på hele 80 mennesker, som først og fremmest var landmænd, og Vejrø havde i denne periode egen skole, købmand og mejeri.
Men i løbet af 1960’erne og 1970’erne blev Vejrø langsomt affolket og lå stort set øde hen. Indtil den dag i 2005, hvor Kim Fournais, stifter og medejer af Saxo bank, købte den og igangsatte den langsigtede rekonstruktion af Vejrø med ambitionen om at skabe en selvforsynende ø-oase med hotel og økologisk landbrug, der samtidig giver fri adgang for offentligheden til lystbådehavn, kirkegård og strand.
Natur, oplevelser – og en fremtid for øen
Først og sidst er Vejrø en fortælling om natur, stemning og luksusoplevelser. Rundt om øen ligger der adskillige små strande med blødt sand og blå bølger, der giver rige muligheder for fx badning, kite surfing og kajakroning – eller bare en dag med halvtlukkede øjne i strandkanten.
Mulighederne er legio på Vejrø for både private og virksomheder. Man kan holde en afslappende weekend i stilfulde omgivelser, holde private fester, sejle rundt om åen eller afholde konferencer, seminarer eller kreativ teambuilding med øen som eksklusiv ramme for sin virksomhed. Øen er reddet fra druknedøden med den ambitiøse plan for fremtiden og troen på, at de små øer og Udkantsdanmark sagtens kan have en fremtid.
Som folkene bag Vejrø selv udtrykker det: ”Vores ambitioner rækker til himlen, mens benene stadig er solidt plantet i Vejrøs gavmilde jord og smukke, varierede natur.”
Se mere på www.vejroe.dk




Om Vejrø
- Vejrø ejes af Kim Fournais og ligger i Smålandsfarvandet 9 km nord for Lolland. Lea Lohse er i dag adm. direktør for selskabet bag Vejrø og hotellet Stella Maris i Svendborg.
- Arealet dækker 1.57 km2, og øen er 2.5 km lang og 700 m på det bredeste sted.
- Ud af Vejrøs 155 hektar er 100 hektar udlagt til økologisk landbrug, og produkterne er på dagens menu restauranten og sælges fra gårdbutikken i øens hovedhus, Skipperly.
- Vejrøs lystbådehavn har 85 bådepladser og topmoderne faciliteter til sejlerne.
- Landingsbanen til fly er 650 m lang.
Faciliteter på Vejrø
- Møder, konferencer og business events: Øens kapacitet rækker til arrangementer med op til 85 deltagere. I konferencelokalet er alle professionelle hjælpemidler stillet til rådighed.
- Restaurant Skipperly har plads til 70 personer, mødelokale på 1. sal til 50 personer.
- Mødelokalet i Blæsenborg har plads til 12 personer, i Karlekammeret til 25 personer.
- Til overnatning er der bl.a. suiter og 20 dobbeltværelser samt 4 udlejningshuse med 4-8 sovepladser.
- På Vejrø er der mulighed for tennis, cykling, løb, jagt, lerdueskydning, havkajak m.m.
Om Kim Fournais
- Kim Fournais er 50 år og stiftede i 1992 sammen med Lars Seier Christensen Midas Fondsmæglerselskab, der senere skiftede navn til Saxo Bank, og begge er fortsat medejere.
- I 2005 købte han Vejrø og påbegyndte en større genopbygning af øen, der i dag omfatter lystbådehavn, flyveplads, hotel, restaurant, landbrug og gartneri. Vejrø er åben for offentligheden.
- Kim Fournais dyrker bl.a. karate på højt plan, er naturmenneske, har pilot-licens og eget fly.
- Kim Fournais har investeret over 200 mio. kr. i opbygningen af Vejrø.