En vinkælder fra Spiral Cellars Scandinavia er en både praktisk, elegant og energivenlig løsning på ideel opbevaring af vinsamlingen og en luksuriøs forkælelse til dig selv.
Tekst: Morten Buckhøj
Det er en ældgammel opfindelse at opbevare fødevarer under jorden, hvor temperaturen er konstant. I vinlandet Frankrig udviklede man for mindst 40 år siden den grundlæggende idé- og koncept for Spiral Cellars’ unikke cylinderformede vinkældre, der netop bygger på det gammelkendte koncept med at benytte jord til at holde vinopbevaringsrummet svalt, mørkt og ved stabil temperatur. De specialdesignede vinkældre som Spiral Cellars leverer, er dog videreudviklet i England, og Lisette Fredelund har været skandinavisk leverandør af produktet i nu 10 år.
Med en Spiral Cellar mødes det luksuriøse med det praktiske, for udover at vinkælderen har en wow-effekt, så er det den absolut bedste måde at opbevare sin vinsamling på. Der er tale om en mellem to og tre meter dyb ’brønd’ på godt to meter i diameter. I midten snor en vindeltrappe sig ned fra åbningen mod bunden, og i kælderen er indbygget et automatisk ventilationssystem, der sikrer at luften hele tiden udskiftes, således at man opnår en fuldstændig konstant temperatur, og en høj luftfugtighed – vel at mærke uden brug af strøm overhovedet. Den mindste model af Spiral Cellar rummer plads til 1.000 flasker vin, mens den største model rummer 1.900 flasker. Nok til de fleste vinentusiaster og – samlere.
Nybyggeri og eksisterende huse
Lisette Fredelund, der har distributionen for hele Skandinavien, fortæller at hun kan levere Spiral Cellars til såvel nybyggerier som til eksisterende huse, og at det eneste krav er, at vinkælderen monteres i jorden og ikke i en for eksempel eksisterende kælder. Det er netop jordens svalende effekt, der er nøglen til den perfekte vinkælder, siger hun.
– I Danmark er temperaturen året rundt relativt konstant 8 grader når man kommer to meter ned, og netop det, at Spiral Cellars er dybe – minimum to meter – gør produktet unikt på markedet, og sikrer at vi kan holde en konstant temperatur i kælderen hele året; både på de varmeste sommerdage og de koldeste vinternætter, siger hun.
Spiral Cellars Scandinavia har fire forskellige leveringsmodeller. Fra en gør-det-selv løsning til en totalentreprise hvor Spiral Cellars laver alt arbejdet fra start til slut. Det er også muligt at få det Lisette Fredelund kalder et ’assisted kit’, hvor firmaet stiller en projektleder til rådighed for handymanden eller byggefirmaet i et par dage af monteringsprocessen.
Det er en lidt kortere proces at etablere en Spiral Cellar i et nybyggeri end i et eksisterende hus, men det tager maksimalt 10-12 arbejdsdage at etablere en Spiral Cellar i sit hus.



For connaisseurs
Lisette Fredelund har endnu til gode at møde en kunde, der har fortrudt sit køb. Tvært i mod. Hvis nogen fortryder noget, så er det, at de ikke valgte den største løsning til 1.900 flasker når de nu var i gang, siger hun. Spiral Cellars Scandinavia, der har hovedsæde i København, har ikke noget showroom for det er der ifølge Lisette Fredelund ikke behov for: – Når vi har en kunde, der gerne vil se en Spiral Cellar i funktion, laver vi en aftale hos en af vores eksisterende kunder, der bor i nærheden. De fleste vil hellere end gerne vise deres vinkælder frem.
Kunderne veksler mellem dem, der synes at en Spiral Cellar er flot at vise frem, til dem, der har et stort behov for ideel opbevaring af vinsamlingen, og en mellemting mellem de to grupper, siger hun og understreger, at den primære målgruppe er vin connaisseurs med ganske store samlinger af gode vine.
– Vi ser mange, der har deres vin lagret i bunden af klædeskabe, og på det gamle børneværelse, hvor forholdene ikke er helt perfekte, og som har både et og to vinkøleskabe i brug. Med en Spiral Cellar kan man have hele samlingen ét sted og opbevaret under optimale forhold uden at man bruger strøm overhovedet. Den eneste strøm, der bruges, er til at åbne og lukke lemmen og til lyset i kælderen, siger Lisette Fredelund.


Flere muligheder
Der er to modeller af Spiral Cellars; man kan vælge mellem ’Original’, der står i rå beton, og den lidt mere luksuriøse ’White’, der er spartlet og malet, og har mulighed for flere slags belægning på trappetrinene. Begge modeller fås i fem dybder fra to til tre meter.
Desuden er der mulighed for forskellige typer af luger; træ er standard og man kan få luger i blandt andet glas, eller integreret i det eksisterende gulv. Rektangulære, cirkelformede eller halvcirkelformede.
Har man gulvvarme er det ikke noget problem, da den føres uden om lugen under installationen, og Spiral Cellars kan etableres i alle slags rum; køkken-alrum er det mest populære, men blandt andet også i bryggers, på gæsteværelse, i stuen eller i en garage. Den er ikke pladskrævende og kræver blot at man har adgang til jorden under huset.
Prisen for en Spiral Cellar starter på 139.000 inkl. moms for et gør-det-selv kit og for den inkarnerede vinsamler kan det vise sig som den ideelle løsning. Man behøver ikke kun opbevare vin i kælderen. Den er også perfekt til opbevaring af blandt andet oste, skinker, alt det hjemmesyltede, det er svært at få plads til andre steder i huset og så er den perfekt til chokolade, da den konstante temperatur og høje luftfugtighed i kælderen forhindrer chokolade i at blive tørt og gråt.
Læs mere om Spiral Cellars Scandinavia på www.spiralcellarsscandinavia.com