Ferdinand det alsidige hotel ved åen

1. april 2021

Hotel Ferdinand er både hotel, bar og restaurant i ét. Stedet favner i dag bredt fra unikke hotellejligheder, suiter, restaurant med et omfattende vinkort til intimkoncerter og event catering på store festivaler. Alt sammen med hygge, kvalitet og alsidighed i fokus.

Tekst: Rune H. Jensen Fotos: Hotel Ferdinand 

Ved åen i hjertet af Aarhus ligger Hotel Ferdinand som en hyggelig lille oase, hvor man både kan overnatte, spise i restauranten og drikke cocktails i baren på FF. Man behøver i princippet ikke gå andre steder hen hele døgnet, som direktør Ebbe Langhoff Gøgsig udtrykker det: 

– Alsidighed og hygge er helt klart nøgleord hos os. Som virksomhed når vi hele vejen rundt, for man kan både spise morgenmad, frokost og få en stor 5 retters menu til aften i restauranten. Og så kan man fortsætte på vores anden restaurant og cocktailbar, FF i baggården til Ferdinand, hvor dj’en spiller, og der serveres cocktails til sent, og bagefter kan man overnatte i Hotel Ferdinand. 

Og det er langt fra hele historien. Foruden hotel, restaurant og bar er folkene bag også engageret i store festivaler, arrangerer intimkoncerter og har etableret endnu et skud på stammen i form af endnu en Ferdinand i Silkeborg.

Boutique-hotel med unikke lejligheder

Det vender vi alt sammen tilbage til, men først vender vi blikket mod historien bag Hotel Ferdinand. Der er løbet meget vand i åen, siden det hele begyndte umiddelbart efter finanskrisen i 2008, og siden da har Hotel Ferdinand aldrig set sig tilbage. I de forløbne 13 år har restauranten kun modtaget fine anmeldelser, og allerede i 2011, da Ebbe Langhoff Gøgsig satte sig i direktørstolen, påbegyndte man udbygningen af hotellet med yderligere værelser. I dag er man oppe på otte suiter og 11 studio-lejligheder, hvoraf fem er helt oppe på Premium-niveau. Det handler grundlæggende om at skabe identitet og unikke oplevelser for gæsterne: 

– Det er en løbende proces, og vi vil gerne hele tiden opgradere, så det afspejler, at hoteldelen er eksklusiv og af meget høj kvalitet. Vi er et boutique-hotel, fordi vi skiller os ud på indretning og komfort. Det er ikke standard, og de fem Premium Studio-lejligheder er unikke, da hver lejlighed har sin egen stil og design. Det er meget atypisk for hotelværelser, og det giver folk en særlig oplevelse, som mange da også vælger at dele på de sociale medier. Vi er ikke et stort, koldt hotel, men adskiller os ved indretningen og stemningsfulde omgivelser. Det skal heller ikke være for fornemt – vi bekymrer os mere om, de kan lide os eller ej, smiler Ebbe Langhoff Gøgsig, der i dag har ca. 35 ansatte. 

Han forklarer, at hoteldelen i dag benyttes flittigt af erhvervslivet især i løbet af ugen. Og både danske og rigtig mange internationale virksomheder bruger Hotel Ferdinand som en sikker skanse: 

– De kommer her og vender tilbage hertil, fordi kvaliteten af f.eks. indretningen og restauranten er i top. Virksomhederne ved, at de trygt kan sende medarbejderne af sted, og det rygte har heldigvis spredt sig som ringe i vandet også internationalt. Desuden har vi mange familier på weekendophold, der bruger Hotel Ferdinand som en base til at besøge byens attraktioner såsom ARoS og Moesgaard Museum. 

Restaurant med afslappet stemning – og Tartare de Boeuf 

I Hotel Ferdinands restaurant er der tilsvarende gjort noget ud af indretning og atmosfære. Oprindelig var stilen mere hvide duge, men også her er man fulgt med tiden og har skabt en stilfuld, men mere afslappet indretning: 

– Vi er på en måde gået lidt tilbage – til det lidt mere loose og rustikke med træborde og en hyggelig stemning, dæmpet belysning, god ambience og behagelig baggrundsmusik. Derfor kommer der også alle slags kunder, og vi har bevidst holdt prisniveauet i bero. Samtidig deler vi restauranten op i to, så der i hverdagene kan være 40-50 gæster, mens der i weekenderne er plads til 70-80 gæster. Igen – det skal være hyggeligt og ikke for fornemt. Det skal være rart at komme her, siger Ebbe Langhoff Gøgsig. 

Menukortet er især præget af det franske køkken, men ikke dogmatisk, som Ebbe Langhoff Gøgsig udtrykker det. Køkkenchefen har således frirum til også at lade sig inspirere af andre lande og områders køkkener. Man kan få alt fra frokost med f.eks. østers, hummerbisque eller omelette – til en 3-, 4- eller 5-retters aftenmenu med f.eks. laks, skærising, andebryst og krydderkage – eller en klassisk 300g Rib Eye Steak serveret med salat, pommes frites og bearnaisesovs. Èn klassiker har dog udviklet sig til at være lidt af en signatur for Hotel Ferdinand: 

– Vi er kendt for vores tatar, som man kan få alle tre steder – på Hotel Ferdinand i Aarhus og Silkeborg og på FF Aarhus. Den kommer vi ikke uden om. Det er lidt et dogme, den er meget efterspurgt, og den skal selvfølgelig tilberedes og smage på samme måde hver eneste gang, fortæller Ebbe Langhoff Gøgsig. 

Fokus på vinkortet 

Et andet centralt fokuspunkt for restauranten er vinkortet, der omfatter alt fra champagne, hvidvin, rødvin og rosé- og dessertvine til top kældervine, hvoraf flere har scoret de magiske 100 points. Vinene kommer stort set fra hele verden og lande som Frankrig, Italien, Østrig, Tyskland, Spanien, Australien, Kina og USA. Det er desuden muligt at bestille en vinmenu eller en Premium vinmenu med tre, fire eller fem forskellige vine: 

– Det er et vinkort, vi har bygget op gennem mange år og som i dag består af omkring 1300 forskellige vine. Vi udbygger hele tiden, og der er noget at komme efter også for vinkendere – både kult-vine, sjældne vine og sjove årgange. Vi har 5 sommelier til at hjælpe vores gæster på FF og Ferdinand med vinkortet, så der er altid hjælp til at finde lige den vin vores gæster ønsker. Vi laver desuden forskellige vinaftner med forskellige temaer, såsom en dybdegående aften med vine fra Oregon, og når grænserne igen åbner rigtigt op, så afholder vi mange winemakers dinners, siger Ebbe Langhoff Gøgsig. 

FF Aarhus – restaurant og cocktialbar 

I baggården til Hotel Ferdinand ligger det seneste skud på stammen, FF Aarhus. Det er en kombineret restaurant og cocktailbar, og stedet fra 2015 viser nye sider af Ferdinands alsidighed: 

– Det er en moderne, afslappet restaurant og cocktailbar med en intim og hyggelig stemning. Stedet er tænkt som en modsat restaurant af dén i Hotel Ferdinand, så den skiller sig lidt ud, men fungerer godt i helheden. Hvor man i Hotel Ferdinands restaurant typisk får en 3-4-5 retters menu, kan man på FF Aarhus få den store menu med 11 serveringer til 395 kroner og den lille menu med 8 serveringer til 305 kroner. Vi kalder det ”Casual Eating, Social Drinking”, hvor menukortet består af små, lækre retter med stor smag, som man kan dele, så alle har muligheder for at prøve flere forskellige smagsoplevelser. 

Cocktails, social dining og DJ 

Dertil kommer, at FF Aarhus sætter fokus på cocktails. Cocktailkortet byder både på nye, kreative og skarpe kombinationer og på klassikere med et særligt FF-twist. Det er fortsat ikke hver dag, at man møder koblingen af mad og cocktails samme sted, hvor kokke og bartendere i synergi skaber noget nyt. Men FF Aarhus og Ebbe Langhoff Gøgsig har set et hul i markedet med det nye koncept. Det er blevet taget rigtig godt imod, og det har også medført positive overraskelser: 

– FF Aarhus holder åbent i hverdagene fra tirsdag til torsdag, og i weekenderne holder vi en lille fest med loungebar og DJ. Vi kan både sende gæster fra Hotel Ferdinands restaurant videre til en cocktail og hygge, og vi kan tage imod nye, udefrakommende gæster. Vi troede egentlig, at klientellet ville være yngre. Men overraskende nok er det typisk +25 og op til både 30, 40 og 50 år. Så det er en glædelig overraskelse, at vi har kunnet ramme bredt med god mad og cocktails i afslappede rammer, fortæller Ebbe Langhoff Gøgsig. 

Hotel Ferdinand på festival 

Hotel Ferdinand er fortløbende i udvikling og tager nye initiativer. Det gælder også et eksempel som deltagelsen på nogle af landets markante festivaler: 

– Vi har i mange år lavet mad på forskellige festivaler, f. eks Northside-musikfestival i et toetagers telt med plads til 300 gæster. Vi deltog på Nordeuropas største racefestival, Classic Race Aarhus, og vi var med på Made in Denmark-golfturneringen, hvor vi stod for VIP-bespisningen. Det er et spændende område, og jeg ved, at event catering er noget, vi kommer til at gøre mere i fremover. 

Koncerterne – fra L.O.C. til Peter A. G. 

Hotel Ferdinand har endnu flere trumfkort i ærmet, og ét af dem er intimkoncerterne med plads til 70 gæster: 

– Kunstnerne spiller på en scene, vi bygger i restaurant til koncerterne, og det er altid arrangementer, hvor vi spiller på alle tangenter. Det er gourmet-aftener, hvor vi kører på den store klinge med champagne, luksusmenu og cocktails, hvorefter musikerne spiller. I løbet af de sidste fem år har vi afholdt omkring 30 koncerter, og listen af navne tæller bl.a. L.O.C., Caroline Henderson, Cæcilie Norby, Back to Back, Laid Back, Outlandish, Peter A. G., Steen Jørgensen og Teitur. Næste intimkoncet er dog først 29. januar 2022 denne gang med Søren Sko. 

– Foruden den almindelige hotel-, bar- og restaurantdrift har vi f.eks. også haft 150 ansatte og frivillige ude til mad og servering alene på NorthSide-festivalen, og vi har arrangeret intimkoncerter med en lang række store, danske navne. Vi tilpasser hele tiden og justerer ind efter sæsonerne. Vi vil helt sikkert fortsætte med de mange forskellige slags initiativer, og jeg glæder mig meget til de næste 10 år, slutter Ebbe Langhoff Gøgsig. 

Se mere på www.hotelferdinand.dk og www.facebook.com/ferdinandhotelbarrestaurant 

Del artiklen:

Relaterede indlæg

Fra Tour de France til moderne cykelleasing: Mød manden bag UNICO Velo

Capa – hvor kød og gæstfrihed mødes

KJØ: Smagen af dansk kvalitet i hver eneste bid

Havrum: Lokalt hjerte og klassiske smage ved vandkanten

Det handler om at kunne være til stede – i nuet, i naturen og med dem, man holder af.

Drømmen om verdensklasse vin og caviar

“Det har aldrig handlet om stjernerne for mig” – en restaurant med lokal forankring og innovativ bæredygtighed

Michelin-hærdet køkkenchef giver nyt liv til tangkrogen

Ny hattenæs: En genopstået perle i skoven

En familie, der tænkte ud af boksen og ændrede vinbranchen

Søg