På kanten af Vesterhavet har Danmarks første nye badehotel i moderne tid rejst sig af den sandede jord. Der er både autencitet og nye toner på Strandhotellet Blokhus, som et advokatægtepar med solid tilknytning til byen og området står bag.
Tekst: Rune H. Jensen Foto: Strandhotellet Blokhus
Ved første øjekast ligner Strandhotellet Blokhus et postkort afsendt fra badehotellernes guldalder i første halvdel af forrige århundrede. Med tydelige referencer til historien og en romantisk arkitektur, hvide og røde facader i traditionens materialer, gammeldags kittede vinduer, altanudhæng og gårdhave står badehotellet som et lyslevende stykke dansk kulturhistorie i farver og moderne klæder.
For der er kræset for detaljerne, og der er fornyelse i spil midt i al den originale, klassiske badehotelsatmosfære, beretter direktør Anders Thorsager, som vi møder en morgen i sensommeren i kølvandet på det unge badehotels første højsæson. Og der ligger hjerte og sjæl bag fortællingen om badehotellet:
Badehotel på rekordtid
– Historien er, at ægteparret Marie Louise og Steffen Ebdrup har en stor forkærlighed for Blokhus og Nordjylland. Marie Louise Ebdrup er kommet i området hele sin barndom, og i deres ungdom dansede parret på “Futten” i Blokhus. Efter en langkarriere som advokater besluttede de at føre drømmen ud i livet og bidrage til fornyet liv i byen. Det førte i første omgang til overtagelsen og medejerskabet af Restaurant Futten og senere Café Laden, der begge holder til i en fredet bygning fra 1761 med bindingsværk og stråtag få meter fra Strandhotellet.
– Det blev en stor succes, stedet kunne holde åbent 365 dage om året, og Marie Louise og Steffen Ebdrup erfarede, at der var stor efterspørgsel på nye muligheder for hotelovernatning. Og siden er det gået stærkt. Rigtig stærkt. Ideen til det nye eksklusive badehotel opstod i 2014 og kun tre år senere sidder vi her i et færdigbygget, splinternyt badehotel med restaurant, orangeri, mødelokaler, fitness, indendørs swimmingpool og wellness, og den første sommer er heldigvis gået rigtig godt, fortæller Anders Thorsager.



Uformelt, klassisk & moderne
Strandhotellet Blokhus er tegnet af arkitekt Jørgen Ussing fra UBN ARK, der med inspiration fra især Marie Louise Ebdrups research og rejser henter det bedste fra traditionerne med ind i en ny tids kontekst og i naturlig sammenhæng med beliggenheden kun et langt stenkast fra havet. Samtidig har scenografen på tv-serien “Badehotellet”, Jette Lehmann, også ydet rådgivning i forbindelse med indretningen af stedet.
De 2.400 m2 rummer nu 36 værelser og to suiter med egen altan samt en eksklusiv lejlighed i den historiske Kancelligård, og badehotellet fremstår lyst, imødekommende og gennemtænkt ned i mindste detalje også hvad angår indretning og funktionalitet. Intet er overladt til tilfældighederne, og det er på mange måder som et levende møde mellem fortid og nutid:
Værelser med variation
– Udgangspunktet er det klassiske badehotel med paneler og tapeter, men med et tvist. Det er romantisk, men ikke overgjort. For eksempel har gangene ikke klassisk stribet badehotelstapet, men prikket. Værelserne har en klar linje, men samtidig varierer de også alle i udtryk, indretning og farver. Det er gennemført stilmæssigt, men der er feks. også håndmalede marokkanske fliser og britiske armaturer på badeværelserne. Og så er der alt i moderne teknisk udstyr såsom bl.a. en stor fladskærm. Der skal være lidt ekstra til gæsterne, og der er ikke gået på kompromis med kvaliteten nogen steder.
– Det er vigtigt, at der hersker en uformel stemning på stedet. Det skal være et levende sted med rigtig god service, hvor man tør komme inden for og føler sig velkommen, uanset om man er lokal eller udefrakommende gæst. Derfor har hele personalet også en ret ung gennemsnitsalder, og vi har en ikke særlig hierarkisk struktur. Alle hjælper til med alle funktioner, hvis det er påkrævet – mig selv inklusive, siger 35-årige Anders Thorsager, der har 35 ansatte i højsæsonen og 10-12 udenfor sæsonen.



Samarbejde frem for skyttegravstænkning
Udfordringen for det nye badehotel bliver selvsagt netop at holde gryden varm uden for sæsonen. Men der blæser positive vinde over området, og Blokhus er en by under forvandling. Som så mange andre udkantsområder har byen haft sine nedgangstid i overgangen fra industrisamfund til en ny identitet, men den gamle skude- og havneplads har vist sin indre styrke og evne til omstilling med stålsat lokal vilje og engagement:
– Der kommer én million turister til Blokhus om året, så behovet er der. Flere og flere steder i byen kan holde åbent hele året. Marie Louise og Steffen Ebdrups bidrag til byen er i sig selv væsentligt. Der er også en særdeles aktiv erhvervsforening, der sætter skub i tingene, og der hersker i det hele taget en samarbejdsånd i stedet for skyttegravstænkning. F.eks. kan det være svært at skaffe arbejdskraft nok i travle perioder, så der hjælper vi også hinanden.
Norsk fascination
– Lokale kommer også og spiser her, og det er vi rigtig glade for. Men det er klart, at når der bor 400 mennesker i Blokhus, så skal langt de fleste af vores gæster og kunder komme udefra. De kommer især fra byer som Aalborg og Aarhus, og i forhold til nationalitet hedder fordelingen noget i retning af 40% nordmænd, 40% danskere og 20% svenskere.
– Nordmændene kan feks. godt lide den afslappede kultur, der er her. At de kan få fantastisk mad her. At der ikke er langt mellem tingene og kort afstand til andre attraktioner via motorvejene. Og så selvfølgelig stranden ved Blokhus, der er en af de bedste i landet. Vi ligger ikke helt i vandkanten, men næsten, og samtidig er man helt tæt på byens liv, når man bor på Strandhotellet, fortæller Anders Thorsager.
Kulturevents og konferencer
– Måneder som januar og februar er altid en udfordring i vores branche. Men vi har masser af initiativer på vej i form af bl.a. kulturelle events, koncertaftener og foredrag med kendte trækplastre. Det er også vigtigt at have nogle få stamfirmaer, derløbende afholder konferencer og seminarer til feks. 40 mennesker.
– I forhold til det lokale tilhørsforhold skal det igen være med fokus på det uformelle med hyggelige aftener og musik. Vi giver jo også noget til byen og er med til at skabe liv og arbejdspladser. Og så har vi været glade for at se overraskende mange småbørnsfamilier. Selv om vi ikke er et hotel, der skriger til børn og ikke selv har børneaktiviteter, så er de jo meget velkomne, smiler Anders Thorsager.
Der er tydelig historisk bevidsthed bag skabelsen af badehotellet. Arkitekturen er i udpræget grad i sammenhæng med byen og naturen omkring den, og navlestrengen mellem Vesterhavet og Blokhus er endda genetableret med en fritlægning af bækken, der løber direkte igennem strandhotellets gårdhave. Det giver atmosfære og minder om nærheden til vandet og havet, hvorfra restaurantens menukort – naturligvis! – henter sin hovedingrediens.



Lokale råvarer
Der er med andre ord især fisk og skaldyr som feks. kammusling, jomfruhummer eller Vesterhavs-pighvar på programmet, når køkkenchef Thomas Guldhammer og hans team retter gastronomien an med rødder i de nordiske og franske køkkentraditioner. Og der er ikke mange skridt fra badehotellets gårdhave til vandene, hvorfra nogle af landets bedste fisk landes.
– Størstedelen er lokalt fra grøntsager til fisk og kommer kun fra lokale folk og producenter, hvor vi kan stå inde for kvaliteten af opdræt og dyrevelfærd. Mindst muligt er importeret, det er et sæsonbetonet menukort, og det er enkel mad, hvor man kan se, hvad hvert element på tallerken er, fortæller Thomas Guldhammer og fortsætter:
– Samtidig vil vi også gerne tilføre lidt nyt. Det kan feks. være en detalje som en kartoffelchip, der er tilberedt i dehydreret kartoffelvand, hvilket giver en anden konsistens. Det ligger jo også i god forlængelse af hotellets linje – tradition plus noget nyt.
Kig mod naturen
– Frokosttallerkenen er i den mere traditionelle ende, mens vi leger lidt mere med de store syv-retters aftenmenuer. Samtidig henter vi inspiration fra det franske køkken, som jeg er oplært i, i forhold til tilberedningsmetoderne. Og vi kigger også meget mod naturen og har bl.a. en lokal, der plukker svampene i baghaven og urterne på stranden. Vi vil i det hele taget gerne fortælle historien om maden, slutter Thomas Guldhammer.
Restauranten er præget af egetræsplanker, hvide håndlavede paneler og en åben pejs, der er med til at skabe et stilfuldt og afslappet miljø til frokoster eller aftenmenuer. Også det transparente orangeri eller den åbne, grønne gårdhave kan bruges til middage og selskaber, når årstiden er til det.
Her om formiddagen er der ikke hvide duge på bordene i restauranten, som der er om aftenen, men i stedet blot en afslappet atmosfære og rå borde med en dybblå farve, der igen minder os om det altid nærværende Vesterhav og Jammerbugt næsten lige uden for vinduerne. Et stykke kulturhistorie har fået uventet nyt liv bag klitterne på kanten af landet med Danmarks første badehotel i nyere tid – Strandhotellet Blokhus.
FAKTA OM STRANDHOTELLET
• Advokatparret Marie Louise og Steffen Ebdrup er bygherre på det første nybyggede badehotel i Danmark i omtrent 70 år, der ligger i Sønder | By, Blokhus i Nordjylland• Strandhotellet Blokhus åbnede officielt dørene d. 1. juli 2017.
• Adm. direktør er Anders Thorsager, der oprindelig er uddannet kok og desuden p.t. i gang med en HD i ledelse.
• Badehotellet har 36 værelser og to suiter samt en lejlighed i Kancelligården nærved. Det rummer restaurant, orangeri, kursuspavillon, fitness, swimmingpool/wellness med udgang til gårdhave og fem minutters gang til Vesterhavet.
• Restaurantens spisekort byder især på dansk og franskinspireret mad udelukkende tilberedt af lokale råvarer.
Se mere på www.strandhotellet-blokhus.dk