Neem deli gør op med den hurtige takeaway-kultur. I stedet fokuserer trioen bag på hele oplevelsen og samværet omkring autentisk, asiatisk mad lavet fra bunden på friske råvarer og krydderier med power.
Tekst: Rune H. Jensen Fotos: NEEM DELI
Der er et godt stykke vej fra aftenstid i Asien til et kvarter i Risskov. Og alligevel kan man på en almindelig, østjysk hverdag spare rejsen mod øst og opleve den autentiske smag af asiatisk kvalitetsmad i Aarhus-forstaden.
Indenfor dørene er der stemning og dufte af krydderier fra østens køkken. Indretningen bærer nok præg af nordisk enkelhed, men der er også et ZEN-rum i lyst naturtræ til selskaber og møder, grønne planter, stilrent design og langbord til spisende gæster i det, der tidligere lagde rum til en frikirke. For selv om NEEM primært er en take away-DELI, vil folkene bag gerne gøre op med fordommene omkring take away-kulturen. En take away-DELI behøver ikke kun være et gennemfartssted, man hurtigt er ude fra igen:
Take away og social dining over døbefonten
– Det må godt være hyggeligt at hente take away. Det handler meget om hele oplevelsen. Vi bruger ikke bordbestilling, men når der er plads, er man også velkommen til at nyde en social dining her med små, lækre, asiatiske gourmetretter, som man kan dele med hinanden. Og hvorfor ikke lave stedet lidt pænt og hyggeligt? spørger Mogens Rokkedrejer Larsen med henvisning til indretningen af NEEM.
De har selv stået for den, de tre gamle venner bag det nye spisested. Her ved langbordet i NEEM DELI er tonen mellem dem afslappet og drillende, og døbefonten står intakt under de nye lyse gulvbrædder, hvor undertegnede har taget plads. Mogens Rokkedrejer Larsen er tidligere retail manager hos Søstrene Grene og har været restaurantchef i Musikhuset, og iværksætteren Søren Anker står bl.a. bag Turbinehallen og det nyligt åbnede MALT i Ceres’ gamle bryggeribygninger i hjertet af Aarhus. Pooh Larsen, NEEM DELI’s tredje partner, har asiatisk baggrund og står for menukortet og den daglige drift af spisestedet i Risskov.







Farvel til frikadellerne, goddag til et globalise- ret køkken
– Asiatisk mad herhjemme har været præget alt for meget af china-box og dårlig sushi. Men vores børn bliver ikke opdraget til at lave frikadeller længere. Der sker en globalisering af køkkenet. Den unge generation især i storbyerne laver ikke så meget mad derhjemme længere, men henter den udefra. Bl.a. derfor mener vi, at der er et hul i markedet for rigtig god asiatisk take away-mad lavet fra bunden med friske og ferske råvarer, siger Søren Anker, mens Pooh Larsen supplerer om maden:
– Kendetegnet ved god asiatisk mad er, at den skal give en eksplosion i munden. Ikke stærk eller chili-agtig, men som en rigtig sammensætning af powerful krydderier. Samtidig signalerer det også et sundhedsaspekt, der passer godt ind i tiden. Vi bruger ikke ret meget fedt, men steger fx i vand tilsat ganske lidt olie. Der er heller ikke noget, der i sig selv er usundt. Det er mængden, der er det. Og med den rigtige kombination af krydderier kan man virkelig opnå en smagseksplosion med mad, der også er sund og af høj kvalitet.
Neemtræet = kulinarisk sundhed
Navnet NEEM refererer til det helbredende neemtræ, der i århundreder har haft stor betydning i Asien både i forhold til madlavning, sundhed og spiritualitet. Træets blade og bark anvendes til gastronomi, plejeprodukter og naturmedicin, og i myter optræder neemtræet som en beskytter mod onde ånder. Når sæsonen tillader det, finder neemtræets blade også vej til DELI’en i Risskov, hvor Pooh Larsen og co. bringer smagsrejsen over lande som Thailand, Kina, Indien, Malaysia, Filippinerne, Indonesien og Japan. Det er både muligt selv at hente sin take away, spise i restauranten eller booke ZEN-rummet til private dining eller bestille mad til større selskaber og events.





Vi gør tingene ordentligt
Søren Anker er kendt for sin forkærlighed for de lidt skæve og anderledes lokationer, og den tidligere frikirke i Risskov er ingen undtagelse. Samtidig er området under hastig forandring, og der bygges boliger som aldrig før. Foreløbig testes konceptet af i Risskov, men ambitionen om yderligere NEEM DELI’er rundt omkring i Østjylland og Aarhus-området er utvetydig.
Hos de tre venner bag NEEM DELI er entusiasmen til at få øje på. Opbygningen af stedet fra bunden har været en leg og et eksperiment, hvor de selv har stået for alt fra idéudvikling til indretning og menuen, der løbende skiftes ud. Der er et tydeligt fælles drive omkring projektet og det, det hele handler om – god, asiatisk mad og oplevelsen omkring den:
– Vi tror på kvalitet, og vi gør det ordentligt. Helt ned til poserne, man får med, for vi vil gerne signalere, at vi ikke laver halve løsninger her. God smag tager tid, slutter Søren Anker.
Se mere her www.neem-deli.dk