Badehotellet på den frodige ø

1. juli 2017

Samsø er kendt for at levere nogle af landets fineste råvarer til resten af landet. Derfor er det lidt af en ønskedrøm, der er gået i opfyldelse for kokken Lasse Fisker, der sammen med sin kæreste rykkede fra en toprestaurant i Tromsø i Norge til Strandlyst Hotel og Restaurant på øen. Det er et luksuriøst badehotel, hvor gourmetoplevelser og afslapning er i højsædet.

Tekst: Torben Svane Christensen· Foto: Strandlyst Hotel

Et badehotel. Man falder til ro, bare ved at sige det. Og det lille badehotel Strandlyst Hotel og Restaurant på Samsø lever fuldt ud op til forestillingerne om afstressende rammer i skønne omgivelser tæt på havet og med forkælelse som udgangspunktet for gæsterne. Den rekreative perle på øen i Kattegat tiltrak også det par, der nu står i spidsen for stedet.

– Da vi fik tilbuddet om at komme her til Samsø, var vi ikke i tvivl, fortæller Lasse Fisker, kok, der sammen med sin norske kæreste, Anette Løften, som også er uddannet kok og sommelier med et indgående kendskab til, hvilke vine der passer bedst til fisken eller den gode bøf, nu skal kræse om gæsterne på badehotellet.

Stressen forsvinder på færgen

Hotellets ti værelser er fordelt mellem hovedbygningen, terrassehuset og et charmerende værelse, som ligger i eget havehus ved urtehaven.

– Det giver ro og nærvær uanset, hvor på hotellet gæsterne bor. Vi er et lille hold, der betjener gæsterne, og vi kan ikke undgå at få et personligt forhold til vores gæster, for vi er de samme fire mennesker, der møder dem gennem hele dagen, siger han.

Det er et lille, luksuriøst hotel, hvor gæsterne får rig mulighed for at trække sig tilbage fra hverdagens stress og nyde den ro, Samsø har at byde på.

– Allerede på færgen herover forsvinder al stress, og her på Samsø foregår alt bare i et meget roligere tempo. Ja, vi hører fra gæsterne, at de sover bedre her på vores badehotel, fortæller Lasse Fisker.

Bygning med en historie

Historien om Strandlyst tager sin begyndelse allerede i 1800-tallet. Her husede hotellet både feriegæster fra fastlandet og overnattende fiskere, som trætte og vejrbidte søgte ly og varme for natten efter de lange dage på havet.

Ikke langt fra hotellet ligger der et sommerhus i samme høje kvalitet, som har to dobbeltværelser og et enkeltværelse.

– Det er ideelt at leje for en familie eller et vennepar, der gerne vil være lidt mere private, og der er selvfølgelig også adgang til badehotellets faciliteter, understreger Lasse Fisker.

Toprestaurant i Tromsø

Lasse Fisker var bekendt med Samsøs kvaliteter, inden han takkede ja til stillingen som daglig leder af Strandlyst Hotel og Restaurant.

– Jeg har tidligere arbejdet på Ballen Badehotel, og min kæreste og jeg har holdt ferie på Samsø, så hun var også blevet introduceret til det her skønne sted, fortæller han.

Parret arbejdede i Norge i Tromsø på De 4 Roser, der var med i »The White Guide Nordic« over de bedste restauranter i landet. Det er en speciel oplevelse at arbejde i Nordnorge 600 kilometer nord for Polarcirklen, hvor vinteren er ekstra mørk.

– Enten er det helt mørkt, eller også er det lyst hele tiden. Så da vi kom til Samsø, var det første gang i fem år, at vi oplevede foråret, fortæller han.

Urter fra skov og strand

Alle serveringer på badehotellets restaurant tager udgangspunkt i udsøgte råvarer, der dagligt hentes fra lokale leverandører rundt om på øen. Krydderurter bliver dyrket i hotellets smukke have.

– Desuden indsamler vi selv vilde urter fra skov og strand. Det giver også inspiration til helt nye retter. En af dem er friskfanget makrel med en sauce lavet med strandsennep, det har en nærmest wasabi-agtig smag, fortæller Lasse Fisker.

Tilgangen til den varietet af råvarer gør også, at menuen sjældent er den samme i ret lang tid ad gangen.

– Der kan opstå en ny idé til en ret til menuen, når jeg er ude og hente råvarer. Det er rigtig godt for kreativiteten, og det kan gæsterne opleve, når de ser menuen, siger Lasse Fisker.

Lasse Fisker er udlært på Fladbro Kro, hvor han arbejdede indtil 2005, og før det var han blandt andet ansat hos Niels Ebbesens Spisehus i Storegade i Randers. På De 4 Roser, der ikke eksisterer mere, i Tromsø i Norge var han i to år souschef og i to år chefkok.

Råvildt og friskfanget fisk

De har taget kokken Thomas Eiskjær med til øen, som de tidligere har arbejdet sammen med på restauranten i Norge. Sammen står de for at udvikle menuerne.

– Det er meget få råvarer, som vi ikke kan få her på øen i allerbedste kvalitet. Alle kender jo kartoflerne fra Samsø, men vi har også lige haft lækre lokale asparges dyrket herovre, og vi kan få stort set alle grøntsager, siger han.

På menuen er der også hummer, råvildt og selvfølgelig masser af friskfanget fisk. Maden bliver ledsaget af udsøgte vine, der er nøje udvalgt, så de matcher smagsnuancerne i alle retterne.

– Vi har inspiration fra det norske, da min kæreste jo er norsk. Det kan gæsterne møde i blandt andet de saucer, vi laver. Så er nordmændene jo rigtig gode til at spise og lave retter med fisk, og det vil vi gerne bringe videre til tallerknerne på bordene i restauranten, understreger Lasse Fisker.

Udendørs jacuzzi

Når man har indtaget de lækre retter, giver omgivelserne på badehotellet fred og ro til at slappe af både ude og inde, og som gæst på hotellet har man fri adgang til spa- og wellnessfaciliteter.

– Udover poolen og vores udendørs jacuzzi kan gæsterne blive forkælet i vores Shansi-Rom med blandt andet finsk sauna og dampbad, fortæller Lasse Fisker.

Vil man gerne være lidt mere aktiv på sin ferie eller i en weekend, byder øen på muligheder for at få musklerne rørt.

– Det er en dejlig ø at cykle rundt på. Der er mange hyggelige små landsbyer og mange loppemarkeder, fortæller han.

Hotellet ligger på Strandvejen i Ballen på den sydlige del af øen, kun et stenkast fra badestrand og i gåafstand til seaside golfbanen i Samsø Golfklub.

Eksempler på hvad der er på menuen hos Strandlyst Hotel og Restaurant: Røget laks fra Ø-laks med æble, salt agurk og urter fra haven. Stegt hummer med nye kartofler, sauce og strandgrønt. Sommerbuk med grønne asparges, sølvbeder og vildtsauce. Alle retter fås med en vinmenu.

Amerikanske og fransk designer

Værelserne og restauranten er indrettet med design lavet af det amerikanske arkitektægtepar Charles og Ray Eames. De har haft stor betydning for moderne design og møbelkunst. Op gennem 40’erne, 50’erne og 60’erne skabte de bygninger, film, udstillinger, bøger og nogle af verdens mest berømte møbelklassikere – bl.a. Lounge Chair og La Chaise.

Badeværelserne er smagfuldt indrettet med Phillippe Starck sanitet. Det rå kobber-look med bordplader i tykt rødt træ rækker ud af rummene og ud i naturen. I det hele taget bærer det lille intime badehotel af en eksklusiv smag, der er gennemført og sammensmeltet i en enkel nordisk stil.

Åbent hele året

Tidligere, inden Lasse Fisker kom til stedet, havde det kun åbent om sommeren, men det bliver der lavet om på nu.

– Vi kommer til at have åbent hele året. Samsø er ikke kun en oplevelse om sommeren. Vi har de perfekte rammer, hvis man vil væk fra Aarhus eller København, om det så bare er for en weekend, fortæller han, og derfor bliver der også lanceret nogle attraktive weekendophold senere på året, ligesom der er mulighed for et ophold midt i ugen til en lavere pris. Uden for sæsonen er det med de nye lavere færgepriser også billigere at besøge øer som Samsø.

– Det ville også være oplagt for firmaer, der har afdelinger både i Aarhus og København, at holde møder og workshops her, siger Lasse Fisker fra Strandlyst Hotel og Restaurant.

Samsø er en ø i Kattegat midt i Danmark på 114,26 km², og der er ca. 3.700 indbyggere bosat i 22 landsbyer, hvoraf Tranebjerg er den største. På øen er der gode muligheder for at udforske de mange hyggelige landsbyer på cykel. Er man lystfisker, kan man få mange gode oplevelser på de fantastiske fiskepladser. I Samsø Golfklub spiller man med havudsigt på hele banen.

Læs mere om Strandlyst Hotel og Restaurant på: www.strandlystsamsoe.dk

Del artiklen:

Relaterede indlæg

Havrum: Lokalt hjerte og klassiske smage ved vandkanten

Det handler om at kunne være til stede – i nuet, i naturen og med dem, man holder af.

Drømmen om verdensklasse vin og caviar

“Det har aldrig handlet om stjernerne for mig” – en restaurant med lokal forankring og innovativ bæredygtighed

Michelin-hærdet køkkenchef giver nyt liv til tangkrogen

Ny hattenæs: En genopstået perle i skoven

En familie, der tænkte ud af boksen og ændrede vinbranchen

Private dining på feinschmecker-niveau

Kulinariske total oplevelser i naturen

Tastebuddies – Det handler om smag

Søg