Graa Vins Ove Rasmussen har næse for god vin til en fornuftig pris. Og det er, hvad han har fundet med sine to californiske vine produceret under de rette, gunstige klimatiske forhold. Hvem siger, at amerikanerne ikke kan lave god vin?
Tekst: Rune H. Jensen Foto: Graa Vin
Der er et pænt stykke vej fra Californien til Studstrup ved Aarhus. Men De 7 Dødssynder, eller 7 Deadly Zins som rødvinen rettelig hedder på originalsproget, trodser uden vanskeligheder rejsen over Atlanten og lander populært i danskernes vinglas. Siden 2007 har Ove Rasmussen og hans firma Graa Vin importeret vine fra LODI-området i Californien, hvor solen og klimaforholdene giver vinen sin helt særlige glød og smag. Og med 7 Deadly Zins, som er brygget på de varmefølsomme Zinfandel-druer, fra Michael & David Winery på Phillips Farm i LODI fandt Ove Rasmussen en rødvin, han ikke kunne stå for.
Tilfældets magi
Egentlig var det lidt af et tilfælde, at han under et besøg i Boston i 2005 stødte på den varme og kraftfulde rødvin fra vestkysten, der stak ud med sin smagfulde etikette. Men han var solgt med det samme, og da han for nylig havde afhændet sin hidtidige virksomhed, lå mulighederne åbne. Han fandt frem til brødrende Michael og David Phillips, 5. generations vindyrkere i LODI-området, der tilfældigvis manglede en dansk importør. Samarbejdet begyndte i det små, men snart greb det om sig og er vokset stødt siden da.
Danskernes smag for vinen spredte sig som ringe i vandet, og i dag står 7 Deadly Zins alene for 60 % af salget hos Graa Vin, som i 2013 afsatte 35.000 flasker vin. De fordomme, der måtte være omkring amerikansk og californisk vin, afbekræftes af tallene og populariteten, og i dag har Ove Rasmussen da også stort set kun amerikansk – og ikke fransk – vin på de private vinhylder.



Dødssynder og kardinaldyder
Navnet 7 Deadly Zins kalder på en forklaring. Vinen hedder således, fordi den er blandet af syv af de fineste Zinfandel-druer fra de bedste marker i LODI-området – og fordi brødrene Phillips med deres katolske opvækst og et glimt i øjet så en parallel i religionens syv dødssynder og de syv gamle Zinfandel-druer blandet i deres vinmarkers flagskib. Resultatet er en fyldig og rig rødvin med tekstur og dybde – et udtryk for de kardinaldyder af kraftige nuancer, varme og rundhed i smagen, som Ove Rasmussen netop faldt for:
“Livet er for kort til dårlig rødvin, og jeg synes, jeg har en god fornemmelse for, hvad folk vil synes er godt – samtidig med at det var kanonheldigt”, fortæller Ove Rasmussen, der har en eksklusivaftale med de californiske brødre på Phillips Farm. “7 Deadly Zins har en enorm evne til at være en varm vin, noget folk bliver glade af. Jeg har været i Californien omkring 15 gange og testet mange vine, men jeg har ganske enkelt ikke kunnet finde bedre rødvin i den prisklasse brygget på Zinfandel-druer”, siger han.
For Ove Rasmussen er det alfa og omega at drive en reel forretning. ”En aftale skal holdes”, som han siger. Det gælder Graa Vins forhandlernetværk i Danmark, og det gælder samarbejdet med brødrene Phillips, som han kender særdeles godt og har et personligt forhold til. De dyrker vin udfra naturlige dyrkningsmetoder, holder anvendelse af kemikaler på et absolut minimum og har vundet talrige priser for deres produkter og dyrkningsmetoder. Og så har deres vine – og i særdeleshed Zinfandel-druen – helt optimale betingelser i den varme dal ved Mokelumne River i Sierra Nevada-bjergene.
Michael David Winery dyrker også talrige andre vine ud over Zinfandel-vinene – fra lette, stilfulde hvidvine til kraftfulde rødvine som fx Lust og Rage samt Earthquake Petite Sirah. En vin som Petite Petit byder på en frydefuld, rig og let tør smagseksplosion, mens hvidvine som fx Michael David Symphony har aromaer af abrikos, citrus og fersken, der i samspil skaber ren sommernydelse.


Økologisk Pinot Noir
Graa Vins andet flagskib er en økologisk dyrket Pinot Noir som supplement til vinen fra LODI. I 2011 fandt Ove Rasmussen vingården Barra of Mendocino. Manden bag, Charlie Barra, er en ældre herre i sine firsere, der fortsat er aktiv på vingården i Redwood Valley og ud af en slægt, der siden midten af 1800-tallet har beskæftiget sig som vinbønder.
I 1997 var efterspørgslen på Barras druer blevet så stor, at de selv begyndte at producere økologisk vin og efterfølgende har vundet utallige priser fra aftagerne. Pinot Noiren fra Barra of Mendocino, som Graa Vin har på programmet, betegner Ove Rasmussen som en rigtig god middelvej – en rigtig god vin til en rigtig fornuftig pris.
Så længe jeg kan bære 12 flasker vin
I dag er Graa Vin og Ove Rasmussen faldet til ro med de to rødvine og har ikke planer om at bevæge sig. Ud fra den betragtning at det er bedre at koncentrere sig fuldt ud om noget, der virkelig er godt i forhold til prisen. Han mener, at han godt kan undvære sit firma og vinimporten, hvis det skulle komme dertil. Men på den anden side bliver han ved, så længe han ”kan bære 12 flasker vin”, som han udtrykker det. Og den dag i dag, hvor han har mere end 15 forhandlere rundt om i Danmark, finder han det nøjagtig lige så sjovt at have med import af californisk vin at gøre, som da han begyndte.
Michael og David Phillips siger selv, at de ikke laver vin for, at den skal gemmes. Men Ove Rasmussen lægger hvert år en udgave af årets 7 Deadly Zins til side. Og hvad han har opdaget er, at denne rødvin snildt kan gemmes i 10 år uden hverken at blive endnu bedre eller mindre god.
Det er kort sagt en californisk kvalitetsvin med fylde og varme, der faktisk også godt kan gemmes – og som tilsyneladende passer de danske vinelskere rigtig godt.
Se mere på www.michaeldavidwinery.com

