Champagne, gourmetweekender og lokale råvarer

1. december 2014

Mortens Kro er Aalborgs internationale gourmetrestaurant. Her udstiller man Danmarks største samling af Dom Pérignon i de skandinavisk indrettede lokaler, serverer gourmetretter af lokale råvarer og tilbyder eksklusive weekendophold i det nordjyske.

Tekst: Rune H. Jensen · Foto: Katja Hansen og Søren Larsen

Over de 17 år, som Morten Nielsen har ejet og drevet spisestedet, er det lykkedes ham at gøre Mortens Kro til Aalborgs eneste 3-stjernede restaurant, og det er selvsagt en position, han værner om. Det sker med en blanding af fokus på kvalitetsmad, kosmopolitisk indretning, stadige nye tiltag – og en enestående samling af Dom Pérignon-champagne:

Dom Pérignon som kunstværk

“Det er Danmarks største samling og udelukkende Dom Pérignon. 680 flasker og en næsten komplet udgave med den ældste tilbage fra 1927. Det er helt særlig vintage, og Dom Pérignon bliver ikke fremstillet hvert år, men kun af de bedste årgange”, siger Morten Nielsen. Han forklarer, at champagnerne selvfølgelig både kan købes og smages i restauranten. Men først og fremmest er samlingen i sig selv et kunstværk, et stykke installationskunst, der kan opleves i forbindelse med besøg i restauranten. Morten Nielsen har selv besøgt og boet på det originale benediktinerkloster Saint Pierre d’Hautvillers i Frankrig, hvor munken Dom Pierre Pérignon brugte 47 år af sit liv på at skabe og forfine teknikkerne, der har skabt en champagne uden sidestykke. Det er denne arv, kvalitet og historie, der stadig ånder og er med til at give personlig identitet til Mortens Kro anno 2014:
“Samlingen er uden tvivl en attraktion særligt for udenlandske gæster, der bliver benovede over, at vi her i Aalborg har et ægte kunstværk af vintage og nyere Dom Pérignon uden lige i Danmark”, fortæller Morten Nielsen.

Gourmet weekendophold

Og der er mange udenlandske gæster som fx nordmænd, der lægger vejen forbi restauranten år efter år som stamkunder. Både de og danske gæster fra hele landet kan nyde godt af middage med lokale råvarer såsom Limfjordsøster, muslinger og jomfruhummere, når man besøger Mortens Kro. Og så kan de samtidig gøre brug af et særligt weekendophold, som spisestedet har skabt i samarbejde med First Hotel Europa, Aalborgs højest ratede hotel på Tripadvisor:
“Samarbejdet om gourmet-weekendopholdene er en stor succes, bl.a. fordi det er en samlet pakke, der inkluderer ophold og overnatning i hotellets lyse og nordisk indrettede værelser, derefter champagne og en topklassemenu på Mortens Kro og endelig en stor, økologisk morgenbuffet på hotellet. Det er en helhedsoplevelse og kort sagt smagen af Aalborg”.

Drømmen om gastronomien

Han har haft drømmen om gastronomi og selvstændighed, siden han var dreng i 1970’erne, hvor han arrangerede middage for familie, venner og naboer inkl. rejecocktails og stegt banan hjemme i forældrenes dagligstue. Siden blev han uddannet kok, vandt DM for kokke og holder i år sit 25 års-jubilæum i faget. De seneste ti år har han og hustruen Natasha drevet Mortens Kro i de nye og skandinavisk indrettede lokaler, og han er ikke i tvivl om, at Aalborg og det nordjyske område generelt har noget helt særligt at byde på:

Det naturlige nordjyske spisekammer

“Aalborg skiller sig ud i forhold til andre store jyske byer. Der er en høj grad af selvstændighed her, Aalborg er sig selv og prøver ikke på at være noget andet. Over årene har byen formået at transformere sig fra en arbejderby til en videns- og universitetsby med fx en fænomenal havnefront og nye ungdomsboliger”, siger Morten Nielsen og fortsætter:
“Gastronomisk set er Aalborg og Nordjylland et naturligt spisekammer af format, et formidabelt terroir der omfatter store landbrugsarealer og Limfjorden. For 10 år siden var den næsten død, men siden er den blevet renset og er i dag et reservoir af østers, muslinger og andre delikatesser på et højere niveau end før. Det har vi også glæde af på Mortens Kro – råvarerne er unikt tætte på, og selv i butikker og restauranter andre steder i landet er råvarer og produkter fra Nordjylland en attraktion”, fortæller han.

Inspiration er godt. Personligt er bedst

Selv henter han også inspiration i det franske og navnlig parisiske køkken. Han har deltaget i en række tv-programmer og rejst i en lang række lande, hvilket har givet ham et stort netværk via samarbejde med kokke fra andre og også mere eksotiske steder. Det åbner muligheden for en mere eklektisk gastronomi og modvirker, at menuerne på Mortens Kro bliver for ens:
“Jeg har aldrig kopieret en ret. Inspiration er godt, men det er først, når maden bliver gjort personlig og adapteret til ens egen kultur, at det rykker”, siger Morten Nielsen.
“Det kan bl.a. ske ved at lade originale ingredienser eksperimentere med danske og lokale råvarer. Fx fandt jeg en ret fra Mexico lavet på sød kartoffel. I stedet for sød kartoffel valgte jeg at bruge blomkål, som også har sødme – og som er en grøntsag, vi alligevel har her i Danmark. Andre gange sker kultiveringen og personificeringen via nye tilberedningsmetoder”, fortæller han.

Næste gastronomiske trend?

Den nordiske stil og det nordiske køkken har fortsat stor opmærksomhed og succes i den gastronomiske verden. Og ifølge Morten Nielsen kan den fortsætte med dét, så længe det stadig er inspireret og så længe, der stadig sker udvikling. Hans forsigtige bud på den næste gastronomiske trend er Sydamerika – native food fra lande som Brasilien og Mexico.
Men det er – som vanligt – svært at spå om fremtiden. Derimod kan man træffe sine egne valg både hvad angår idéer, indretning, mad, champagneudstillinger – og det seneste skud på stammen, personlige julegaver via nettet.

Gaveshoppen

Mortens Kro har således åbnet en webshop med gavekort og inspiration til julegaver på www.sendengave.dk. Her kan private og virksomheder sende en hilsen med mere personlige og ikke-standardiserede julegaver såsom fx de nye hjemmelavede chokolader, som Mortens Kro står bag.

Morten Nielsen og hans internationale gourmetrestaurant har mange jern i ilden. Og bag og over det hele stråler drengedrømmen om kvalitet og personlighed, hvad enten det handler om unikke champagneudstillinger, topmenuer af lokale råvarer eller gourmetweekendophold.

Se mere på www.mortenskro.dk

Del artiklen:

Relaterede indlæg

Havrum: Lokalt hjerte og klassiske smage ved vandkanten

Det handler om at kunne være til stede – i nuet, i naturen og med dem, man holder af.

Drømmen om verdensklasse vin og caviar

“Det har aldrig handlet om stjernerne for mig” – en restaurant med lokal forankring og innovativ bæredygtighed

Michelin-hærdet køkkenchef giver nyt liv til tangkrogen

Ny hattenæs: En genopstået perle i skoven

En familie, der tænkte ud af boksen og ændrede vinbranchen

Private dining på feinschmecker-niveau

Kulinariske total oplevelser i naturen

Tastebuddies – Det handler om smag

Søg