Fary Lochan er eftertragtet på grund af sin eksklusivitet, sin gode smag, sin høje kvalitet og det gode håndværk. Og så er det en dansk whisky røget på en helt særlig måde – over friske brændenælder.
Tekst: Jesper Kjær Fotos: Fary Lochan
Fary Lochan ryger deres malt over friske brændenælder, som de fælder i egen skov omkring destilleriet. Dermed erstatter de den traditionelle tørv, som alle andre bruger til deres røg og frembringer dermed en helt unik røgsmag i de enestående whiskyer. Men hvorfor bruge friske brændenælder, som man selv skal rundt og fælde, når det ville være meget lettere bare at købe røget malt hjem til produktionen?
– Fordi vi ikke gør, som alle de andre. Vi ønsker, at vores whisky skal være unik. Fordi vi ikke bare forsøger at gøre tingene på den nemme måde, men i stedet på den rigtige og sjove måde. Og så faktisk også fordi min farmor fra Fyn var en sand mester i rygeoste, som hun røg over friske brændenælder ude i sin have. Så inspirationen kommer egentlig også fra hende, siger Morten Jørgensen, daglig leder af destilleriet og søn af Fary Lochans stifter, Jens-Erik Jørgensen.
Pionérdrømme om verdens bedste whisky
Eventyret om eksklusiv dansk whisky i hjertet af Jylland startede med, at Fary Lochans grundlægger, Jens-Erik Jørgensen, som desværre døde i 2016 pga. en kræftsygdom, havde en drøm om at lave verdens bedste whisky – i Danmark. Denne pionérånd kombineret med god forretningssans og en ukuelig optimisme gjorde, at hans drøm blev til virkelighed i 2009, hvor det første fad i Fary Lochans historie blev fyldt og lagt til lagring.
Men det skulle blive til meget mere. Jens-Erik Jørgensen spredte budskabet om projektet i skoven i den lille by Farre, og han mødte stor opbakning i både lokalsamfundet samt resten af landet. Aktionærer i Fary Lochan blev en realitet, og i dag støtter ca. 380 forskellige aktionærer destilleriet med lige dele pionérånd og sund interesse for whisky. Aktionærerne er således meget vigtige for folkene bag:
– De betyder rigtig meget for os, siger ældste bror, Thomas Smidt-Kjærby, som desuden er formand for bestyrelsen i Fary Lochan, og uddyber:
– Udover den direkte økonomiske støtte, der har givet os mulighederne for at udvide, udvikle os og vores whisky, så er alle aktionærer jo også fantastiske ambassadører for os. De sørger for at holde os til ilden, og de hjælper med at sprede budskabet om os ude i det danske land. Og så får vi altid masser af konstruktiv feedback og god opbakning fra vores aktionærer. Det sætter vi meget stor pris på.


I butikker over hele landet
– I starten solgte vi kun vores flasker direkte fra destilleriet, men i dag er vi ude i over 200 specialbutikker fordelt over hele landet, fortæller Tine Toft-Laursen, det tredje medlem af søskendeflokken.
Hun er ansvarlig for salget og kontakten ud til butikkerne på Fary Lochan, der i dag producerer ca. 15.000 flasker whisky om året, og Tine Toft-Laursen kan berette om en øget efterspørgsel på stort set alle produkter i porteføljen.
– Det er rigtig positivt, men det kan til tider være svært at følge med, da vi jo kun er nogle ganske få folk på destilleriet.
De tre søskende er alle beskæftiget på Fary Lochan sammen med deres mor, Anne B. Jørgensen, som er hovedaktionær og -ejer af Fary Lochan. Derudover er brygmesteren, Henry, samt sælger og grafiker Eric B. Svinth på lønningslisten.
– Og så er der alle dem, der ikke får løn, men som bare hjælper til af deres gode hjerter. Den hjælp er vi også rigtig glade for, siger Anne B. Jørgensen med et smil.
Godt håndværk og lokale råvarer
Når kun det bedste er godt nok, og når man aldrig må gå på kompromis, så er det selvfølgelig også vigtigt, hvordan destilleringskedlerne er udformet og produceret. Derfor fik Jens-Erik Jørgensen specialdesignet og produceret kobberkedlerne i Skotland. Brygmester Henry fortæller:
– Vi kunne have fået kedlerne til en fjerdedel af prisen, hvis de kom fra Tyskland. Men Jens-Eriks ønske var, at Fary Lochan skulle være et skotsk inspireret whisky-destilleri af højeste kvalitet og uden kompromiser. Derfor var kedlerne også vigtige.
Generelt kan man om Fary Lochan sige, at firmaet udelukkende benytter sig af de bedste maskiner og råvarer, når de fremstiller whiskyen. Derudover er råvarerne primært lokale og/eller økologiske. Det gode håndværk og den høje kvalitet i råvarer afspejler sig også til dels i prisen på en flaske whisky:
– Vi tager 595 kr. for en halv liter whisky. Men folk er også villige til at betale dét for en god whisky med en god historie og masser af godt håndværk bag. Og sammenlignet med anden dansk whisky ligger vi absolut ikke i den høje ende rent prismæssigt, siger sælger Eric B. Svinth.
På rundvisning i destilleriet
Whiskyen fra Fary Lochan kan købes i butikker, barer og restauranter over hele landet, og det er stadig også muligt at erhverve sig en flaske direkte fra destilleriet, der holder åbent i butikken alle hverdage. Det er også muligt at komme på rundvisning på destilleriet, hvilket både private, personaleforeninger og whiskyklubber m.v. benytter sig flittigt af.
– Vi er meget glade for at vise vores destilleri frem, så man skal endelig bare kontakte os, hvis man har lyst til at besøge Fary Lochan, slutter Morten Jørgensen.
Han har det ene ben ude af døren for at byde et nyt hold gæster velkommen på Fary Lochan – som i øvrigt betyder hvad? Fary er den gamle betegnelse for byen Farre, og Lochan betyder ”lille sø” på skotsk. Og lige dér ved den lille sø i skoven i Farre ligger Fary Lochan.
Se meget mere på www.farylochan.dk