En fælles passion for alt hvad der er italiensk har ført til familiefirmaet, der står bag Italienske Bobler.
Tekst: Morten Buckhøj Fotos: Italienske Bobler
I 20 år har familien Falk Christiansen fra Greve på Sjælland rejst til Italien – mest med egen skiklub på rejser til Livigno – og alle i familien deler en fælles passion om alt hvad der er italiensk. Det førte for to et halvt år siden til en lille hobbybetonet familievirksomhed, som stille og roligt er ved at vokse sig pænt stor.
Familien har startet virksomheden Italienske Bobler, som importerer mousserende italiensk vin af bedste klasse, primært Prosecco og Franciacorta, som er den for mange ukendte italienske ’champagne’.
– Franciacorta er naturligvis ikke champagne, for det er kun vin fra det berømte område i Frankrig, men Franciacorta fremstilles af de samme druesorter og på samme måde som champagne. Kvalitetskravene i Franciacorta er derimod langt højere end i Frankrig, siger Allan Falk. – Her produceres blot 14-15 mio. flasker i Franciacorta, Italien mod over 300 mio. flasker i Champagne, og hvor en flaske champagne minimum skal lagre i 12 måneder på flaske, så skal en flaske fra Franciacorta minimum lagre i 18 måneder, og da vi tilmed kun importerer den højeste kvalitet, som er mærket DOCG, så har alle vores flasker lagret i minimum 30 måneder.


Det startede med en sejltur
Det lille importeventyr startede for Allan og hans kone, Heidi, med en sejltur med et vennepar på Lago Maggiore i deres elskede Italien. De spiste på en lille fiskerestaurant ude ved søen, og fik her serveret en ’fuldkommen fantastisk’ Prosecco. Parret har i årevis interesseret sig for vine, og vidste godt, at de Prosecco vine man kan købe i Danmark, er af en markant lavere kvalitet end den, man får i Italien, men denne Prosecco var ’noget helt særligt’ og inden de forlod restauranten, havde Heidi købt to flasker. Én de skulle nyde på sejlturen tilbage og én til at tage med hjem. Det var lige der på båden, at ideen til at begynde at importere italienske ’bobler’ opstod.
Parrets nu voksne børn, Emilie og Magnus har altid delt forældrenes passion for det italienske; Magnus har læst italiensk og arbejdet 6 mdr. i Italien og skal på universitetet for at studere videre på italiensk og Emilie er færdig jurist til sommer. De har talt om at finde et eller andet italiensk, de som familie kunne være fælles om, og her var løsningen.



Meget bedre kvalitet
Den famøse Prosecco fra restauranten ved søen var en ’Cuvée 1926’ fra huset Valdo, og da Allan og Heidi Falk kontaktede vinhuset, opdagede de, at det var Italiens fjerdestørste producent af Prosecco. De måtte gennem flere interviews, og aflevere en grundig forretningsplan, før de kunne ’få lov’ at købe den første palle med de liflige dråber til at sælge i Danmark. Men på Valdo faldt man for ’familiehistorien’, og husets vine kan stadig købes på Italienskebobler.dk
Allan Falk er til daglig skadechef i et stort forsikringsselskab, og Heidi er pædagog, så de havde ikke erfaring med den gastronomiske verden i forvejen, udover den mangeårige interesse for vin. I dag køber de ikke vine hjem uden først at have besøgt gården, og smagt på vinen, og lige nu forhandler de Prosecco og Franciacorta fra otte forskellige huse, mens fire-fem mere er i støbeskeen. De Prosecco vine, de forhandler har alle det tilfælles, at de har den højeste klassifikation, DOCG – altid håndhøstede druer. Det ser man ingen andre steder på det danske marked, siger Allan Falk.
– Prosecco kan købes i de fleste supermarkeder og vinhandlere, men det er ofte en middelmådig kvalitet. Enkelte steder ser man en DOC, men meget sjældent DOCG, som hos os. Det interessante er, at prisforskellen er meget lille. En meget gennemsnitlig Prosecco koster i supermarkedet omkring 70-80 kr., mens den højeste kvalitet hos os blot koster 120-30 kr. Hvorfor ikke ofre den smule mere, for noget, der er markant meget bedre?



Eros Ramazzotti
På et af familiens besøg på vingårdene, hos Ferghettina, der laver noget af det bedste Franciacorta, havde de en meget sjov oplevelse.
– Vi var på besøg på dette fantastiske sted, hvor de blandt andet laver deres Franciacorta i nogle karakteristiske firkantede flasker, som faktisk er med til at påvirke smagen. Alt var så godt, og på et tidspunkt siger Heidi, som er meget stor fan af den italienske popstjerne Eros Ramazzotti, at det eneste, der nu manglede, var at Eros Ramazzotti kom og sang. Så grinede værtinden, og fortalte, at Eros er nabo til ejendommen og jævnligt kommer og drikker et glas med dem. Hun ringede til ham for at høre om han var hjemme, men det var han desværre ikke. Til gengæld fik vi skabt en utrolig god forbindelse til vinhuset, og hvem ved, måske er Eros Ramazzotti hjemme næste gang vi kommer forbi for at smage, siger Allan Falk, der gerne slår et slag for de italienske ’bobler’.
– Der er i disse år en markant stigning i interessen og efterspørgslen efter ’bobler’, og det gælder såvel Prosecco som champagne. De italienske Franciacorta står i skyggen af champagne på grund af branding-værdien, og der arbejdes hårdt på at udbrede kendskabet til disse fantastiske bobler. Ikke nok med at kvalitetskravene er højere til de italienske bobler, prisen er også meget lavere. En flaske Franciacorta til 220 kr. ville koste tre gange så meget hvis det var en champagne i samme kvalitet, siger han.
På to et halvt år er familievirksomheden vokset støt, og Italienske Bobler har udviklet en stor, og passioneret kundekreds.
Læs mere om Italienske Bobler på www.italienskebobler.dk
De kan også følges på Facebook og Instagram.