Det er frisk fisk og fransk mad, men der er ingen grund til strittende lillefingre eller lyserøde poloshirts på restaurant anker. Det væsentlige er den gode oplevelse omkring maden på det nye spisested på Aarhus’ stemningsmættede træskibshavn.
Tekst: Rune H. Jensen Fotos: Restaurant Anker
I marts kastede det nye spisested anker på den gamle fiskerihavn i det nordlige Aarhus. Dermed markerede familien Schultz, der i forvejen driver Restaurant Martino på Marselisborg Havn og Den Lille Kro i Nørre Allé, et nyt skud på stammen af lokale spisesteder, der har hver sin egen identitet. Mens Restaurant Martino koncentrerer sig om det italienske køkken og Den Lille Kro fokuserer på det klassisk danske, er Anker stedet for “fisk og fransk”:
– Det er så vigtigt, at en restaurant ligger det rigtige sted. En fiskerestaurant skal selvfølgelig ligge ved havnen og vandet, så da muligheden bød sig, var vi ikke i tvivl, siger Martin Schultz, der står for den daglige drift af restaurant Anker med det franskinspirerede menukort.
Livretter på menuen
Først og fremmest er det en fiskerestaurant i klassisk stil med jomfruhummer, østers, krabbe, kaviar, musling, pighvar, rødspætte og en masse andre fiskearter og skaldyr på fadene. Men det er også alt muligt andet – fra oksehøjreb i eget modningsskab til snegle eller flamberet chateaubriand. Eller man kan prøve lykken med det såkaldte “Kutternes fangst”, som er dagens friske fiskefangst tilberedt efter kokkens fantasi.
Hovedsagen er, at det er god gastronomi og mad, man har lyst til. Eller som Martin Schultz udtrykker det med et smil: “Vi sætter kun vores egne livretter på menuen. Vi gider jo ikke servere noget, vi ikke selv ville kunne lide”.




Casual og plads til alle
Der er stadig is på søen og en storslået udsigt over bugten, skoven og Aarhus Ø denne kolde marts-eftermiddag, hvor Martin Schultz og resten af holdet byder inden for i varmen i de stemningsmættede lokaler ved kajkanten. Det er maritimt, det er stilistisk gennemført, og det er fransk. Der hænger skibsror på væggene, der er store galionsfigurer, og der er franske motiver i glasindramning. Rundt omkring ved bordene sidder familier og små selskaber og nyder en bid mad og et glas vin, mens en børnefamilie kigger inden for til en varm forfriskning. Det er nok fransk og en dyr adresse, men det er alt andet end snobbet:
– Der skal være plads til alle her. Vi har ingen intentioner om eller interesse i snobberi. Der er kaviar på menuen, men der er også pommes frites. Vi vil gerne skabe et mangfoldigt, casual og alsidigt sted, og vi gør rigtig meget ud af den gode oplevelse, siger Martin Schultz.
Lytter til gæsterne
– Vi går i interaktion med gæsterne. Vi flamberer og vi hakker f.eks. tatar ved bordene, så man er en del af det og kan se, hvad der foregår. Vi lytter også meget til gæsterne og tager deres kommentarer til os helt ned i de små detaljer. Folk har heldigvis taget godt imod os, både gæsterne og de andre virksomheder her på havnen, og der var rigtig god opbakning til os til receptionen, og det betyder meget. Restaurant Anker skal være høj kvalitet, god mad, og der skal være stil – men det behøver jo ikke være for fint for at smage godt og give en god oplevelse.
Smag & Slægt hedder selskabet bag restauranterne Anker, Martino og Den Lille Kro, og som navnet mere end antyder, ligger fokus på kvalitetsmad og familiedrift. Der banker et dedikeret hjerte for madoplevelser og for god medarbejderkultur bag restauranterne. 27-årige Martin Schultz har således ikke ligget på den lade side, men har sideløbende med restaurantdriften både uddannet sig til kok og erhvervet sig en international master i ledelse og økonomi, ligesom hustruen Anja Schultz har en international master i marketing med i bagagen:
Èn familie, én passion
– Vi er én familie, uanset om det er blodrelateret eller ej. Mine forældre åbnede Restaurant Martino for 12 år siden, senere kom Den Lille Kro til og nu Anker. Jeg har været med i mange år, det samme har min hustru, og i vores familie er det ikke et arbejde at drive restaurant, det er en livsstil, en passion. Det er ingen hemmelighed, at når man sætter oplevelsesniveauet så højt, som vi gør, så kræver det virkelig noget koordinering, for at alt bliver timet perfekt.
– Derfor går vi også rigtig meget op i medarbejdernes trivsel og har en HR-ansvarlig ansat. Det er en lidt anden måde at gøre tingene på end normalt i restaurationsbranchen, men jeg tror, det er en rigtig god investering. Vi vil ikke være de dumme, sure chefer. Det er svært at komme uden om et vist hierarki, men så sent som i går var jeg f.eks. inde at gøre rent på kroen hele natten. Vi tror på, at hvis vores medarbejdere er glade, så er vi og gæsterne det nok også. Vi har da også en meget lav udskiftning på medarbejderfronten. Hvis det ikke var rart, ville de nok heller ikke stadig være her, smiler Martin Schultz.
Skagen-pakhus + bornholmsk røgeri = Restaurant Anker
Rammerne, som Restaurant Anker har indtaget, er en historie for sig. Det er et helt nybygget hus, der samtidig forstår at sammenføje tradition, nutid og gastronomi under ét i selve arkitekturen. Der er hentet inspiration i de autentiske, røde træpakhuse i Skagen kombineret med stiltræk fra de bornholmske havnes røgerier – herunder en markant synlig og høj skorsten, der signalerer, at der laves kvalitetsmad med friske råvarer fra bunden her.
Træ møder mursten, historie møder nutid, og der er kælet for detaljerne ude som inde med gedigne materialer i byggeret, som lokale Luplau & Poulsen Arkitekter har tegnet.

Fleksibel indretning
Indretningen har folkene på Restaurant Anker selv stået for, og resultatet er åbne og imødekommende omgivelser med detaljerigdom og kvalitetsmaterialer. I centrum af det hele står flyglet, der hver weekend gæstes af en konservatorieuddannet musiker. Samtidig er det et meget fleksibelt og alsidigt rum, der både kan favne de hvide duge om aftenen og de mere rå, afslappede flader om dagen.
Og så kan det store lokale opdeles i op til tre mindre enheder med skillevægge og lydisolerende gardiner til brug til f.eks. konferencer med de rette akustiske forhold uanset omfang. Det betyder med andre ord, at Anker kan bruges til alt fra små familiemiddage til større selskaber, bryllupper eller events og virksomhedskonferencer.
Udeservering og live-musik på terrassen
Forude venter nu sommerhalvåret, hvor den store terrasse med frontline-udsigt over havnen for alvor finder sin berettigelse. Der er som nævnt plads til omkring 150 mennesker, og det er planen at etablere scene med live-musik samt et udekøkken, der – igen – lader tilberedningen af maden komme helt tæt på gæsten. Det handler igen om en god og afslappet oplevelse omkring maden i natur- og bymæssige rammer, der er tæt på det uovertrufne.
– Vi holder åbent hele dagen, alle ugens dage, hele året rundt, så der er en stor frihed for gæsterne i forhold til behov og tidspunkt på dagen. Vi har et meget let gennemskueligt koncept og en enkel idé. Vores a la carte er f.eks. ikke opdelt efter forretter, hovedretter og desserter som normalt. Der er ingen bestemt måde eller rækkefølge at spise på, det bestemmer man selv. I stedet vejer alle a la carte fra 250-300 gram og er delt op i hhv. 100, 200 og 300 kr., og vi anbefaler at lade 2 retter udgøre et måltid. På samme måde er vores vine opdelt efter prisklasser fra 300-600 kr. Vi gør det ikke sværere, end det er.
Godt for byen
Når Martin Schultz kigger i krystalkuglen, ser han et levende område i fantastiske omgivelser og muligheden for at nyde god mad eller bare en forfriskning med udsigt over bugten:
– Ting tager tid, men om to til tre år, når havnen er faldet lidt til ro, tror jeg det ser rigtig godt ud. Jeg håber, at gæsterne bliver ved med at tage godt imod os, som de har gjort det indtil nu. Det er det rigtige sted, vi er selv virkelig glade for det, og det er godt for vores by, at der kommer noget mangfoldighed, liv og kvalitet på havnen.
Først og sidst drejer det sig om maden og oplevelsen på Restaurant Anker. Mad handler ikke om snobberi, men om god kvalitet og gode oplevelser omkring maden. Om at der er plads til alle. Og plads til både kaviar og pommes frites. Anker har lagt til kaj, og byen er blevet et nyt fast holdepunkt rigere.
Se mere på www.restaurantanker.dk
RESTAURANT ANKER
Nyåbnede Restaurant Anker byder på friskfanget fisk og skaldyr og desuden bl.a. bøffer, snegle, foie grais og andre delikatesser fra det franskinspirerede køkken.
Spisestedet drives af restauratørfamilien Schultz, der også står bag Restaurant Martino på Marselisborg Havn og Den Lille Kro i Nørregade, Aarhus.
Restauranten har plads til 160 mennesker indenfor samt et tilsvarende antal udenfor på terrassen. Det er muligt at holde både private middage, bryllupper, events, mindre og større selskaber samt konferencer for virksomheder på stedet.
Restaurant Anker holder åbent alle ugens dage fra kl. 12-24 (køkkenet har åbent til kl. 21.30 alle dage).
Find Restaurant Anker på Nordhavnen i Aarhus, Fiskerivej 12-14, 8000 Aarhus C.