Den perfekte gin er Wild

1. oktober 2023

På Wild Distillery Bornholm arbejder Master Distiller og indehaver Henrik Nerst, med en vision om at lave den perfekte gin. Det gør han ud fra gamle håndværkertraditioner og med en dybt forankret kærlighed til naturen, destilleringsprocessen og til den rene, nordiske smag.

Tekst: Morten Buckhøj Fotos: Wild Distillery

Interessen for destillering, havde den sommelieruddannede Henrik Nerst fået, da han på vinrejser til blandt andet Italien havde set hvordan der på mange af vinhusene var små destilleringsapparater. Inspirationen til at lave sin egen gin, fik han på sine lange gåture i den smukke bornholmske natur, hvor han bemærkede den vilde vegetation af bornholmske enebær. Derfra opstod lysten til at producere nordisk inspireret spiritus.

Det allerførste ’batch’ fra Wild Distillery Bornholm blev lanceret i sensommeren 2019, efter at Henrik Nerst havde fået sit komplekse destilleringsapparat med håndbankede kobberkedler leveret fra Müller Brennereianlagen i Tyskland, i slutningen af 2018. I dag producerer Wild Distillery to serier af gin, WILD Botanicals og ENE, samt en økologisk vodkaserie, REN.

Wild Distillery Bornholm fremstiller blot 300 flasker af sin ’Wild Botanicals Gin’, om året. Ginnen er lavet på vilde bornholmske enebær, som de har fået tilladelse fra Naturstyrelsen til at sanke i Ravnedalen, der ligger lige syd for Hammershus. Den unikke kombination af sol, saltvand, klippefyldte kyster og sandjord, giver enebær de bedste forudsætninger for at modne og udvikle sin karakter og stil.

REN Vodka serien består af fire forskellige vodkatyper, med hver deres særpræg og karakter. REN serien hylder de rene råvarer og den rene smag. Alle fire forskellige varianter er på hver deres måde subtile, velsmagende og udfordrende.

ENE Organic Gin serien er produceret med en filosofi om at finde essensen af den rene og afbalancerede gin. Ved kun at bruge økologiske ingredienser er det lykkedes dem at producere en serie på otte spændende gintyper. Vi håber du er klar til at udforske og blive udfordret.

Omhyggelig proces

Det ligger en meget grundig og kompleks proces af højeste kvalitet til grund for Wild Distillerys gin og vodka. Alle produkter bliver destilleret på håndbankede kobberkedler fra Müller Brennereianlagen. Tidligt hver morgen blandes de udvalgte ingredienser i potten inden der varmes op under den. Henrik Nerst og hans ansatte holder styr på, at kun de gode alkoholiske dampe kommer gennem anlægget, hvor de undervejs passerer en aromaforstærker. Her tilsættes de friske ingredienser i produktionen, såsom de nordbornholmske enebær, frisk hamp fra Østerlars, havtorn fra Ibsker eller den sæsonbetonede pulp af rabarber og hyldeblomst. Producerer de for eksempel gin med frisk myntesmag, er der tørret mynte i potten og frisk mynte i aromaforstærkeren. Når dampene har passeret aromaforstærkeren, nedkøles de, så man kan få destillatet ud af anlægget.

På Wild Distillery benytter man kun den bedste del af destillatet, ’hjertet’, der har en alkoholprocent på 89 %, og det fortyndes til sidst ned til en alkoholprocent på 40 % med det gode, friske vand fra Pedersker Vandværk. Alt sammen i en håndlavet og meget manuel proces, der går helt ned til propning og aftørring af flaskerne.

Custom print

Hos Wild Distillery Bornholm har de valgt at beholde mange af de manuelle processer for at sikre kvaliteten af deres produkter. Det gør sig selvfølgelig gældende, når Master Destiller Henrik Nerst destillerer på de håndbankede kobberkedler, men også i de efterfølgende processer. Henrik Nerst fortæller, at det har stor betydning for ham at kunne fortælle, at hans gin og vodka er håndlavet. På grund af de mange manuelle processer har de derfor også mulighed for at tilbyde virksomheder at få lavet flasker med eget design.

Opskrifter og anbefalinger

ENE Organic Gin fås i Original Dry, Navy Strength og smagsvarianterne Espresso, Havtorn, Hamp, Mynte, Tomat, Rabarber og Rosmarin, samt i limited editions som for eksempel Hyldeblomst og Appelsin. I REN Vodka serien finder du smagsvarianterne æble, appelsin og lakridsrod. WILD Botanicals serien fås i årgangen 2018 og 2019.

Henrik Nerst har lavet en lang række forskellige anbefalinger og opskrifter, der sikrer den ideelle smagsoplevelse. For eksempel anbefaler Henrik Nerst ENE Organic Gin med Espresso til en Espresso Martini på gin, eller med en sødere tonic og to hele kaffebønner, der fremhæver ginnens aroma.

Læs mere på www.wilddistillery.dk

Del artiklen:

Relaterede indlæg

Havrum: Lokalt hjerte og klassiske smage ved vandkanten

Det handler om at kunne være til stede – i nuet, i naturen og med dem, man holder af.

Drømmen om verdensklasse vin og caviar

“Det har aldrig handlet om stjernerne for mig” – en restaurant med lokal forankring og innovativ bæredygtighed

Michelin-hærdet køkkenchef giver nyt liv til tangkrogen

Ny hattenæs: En genopstået perle i skoven

En familie, der tænkte ud af boksen og ændrede vinbranchen

Private dining på feinschmecker-niveau

Kulinariske total oplevelser i naturen

Tastebuddies – Det handler om smag

Søg