Én stor familie

1. oktober 2022

Erhvervsmanden Jørgen Danielsen overtog Aarhus’ mest kendte café, Casablanca, lige inden han solgte sit livsværk, System Frugt. I dag består Casablanca-familien, som han kalder det, af fire restauranter og et bageri.

Tekst: Morten Buckhøj Fotos: Uggi Kaldan

De fleste, der blot et par gange har været i Aarhus op gennem 1980’erne, 90’erne og frem til i dag kender Casablanca. Den charmerende café midt i byens Latinerkvarter, lige bag Domkirken og et lille stenkast fra Hotel Royal. Caféen var i årtier et af byens mest kendte gå-i-byen steder, der levede til langt ud på natten, og et sted, hvor dem, der drømte om at være ’noget’ i bymiljøet holdt til. Det var stedet, hvor de unge, de rige og de smarte kom, og de kom der ikke diskret slentrende, men som regel i ottecylindrede muskelbiler, der signalerede nye penge og magt.

I dag er stedets image markant forandret, og det er der en helt særlig grund til, fortæller Jørgen Danielsen, der købte Casablanca i 2009, og i dag har caféen som en af hjørnestenene i det han kalder ’Casablanca-familien’, der også omfatter Sjette Frederiks Kro, Mejeriet på Vilhelmsborg, Tangkroen og bageriet Mor Anna i Mejlgade.

– Inden jeg købte Casablanca, kom jeg ikke hernede. Hvad skulle en bonderøv som mig ude fra landet dog på en hip café i byen, siger han. – Dengang troede jeg, at jeg havde købt en ’pæn café’, men så læste jeg bogen ”Kronvidnet”, der handler om rockermiljøet i Østjylland, og som for en stor dels vedkommende foregår på Casablanca. Det image var det vigtigt for mig at gøre op med. For de steder jeg ejer, skal afspejle hvem jeg er som menneske. Jeg vægter ordentlighed højt, og det er andre værdier end det gamle Casablanca, mine forretninger skal afspejle.

– Derfor er Casablanca i dag en forretning, der er vendt om 180 grader i forhold til tidligere. I weekenden har vi dagligt omkring 200 gæster til morgenmad. Vi serverer Crunch – ja, med ’c’, ikke brunch – syv dage om ugen. Maden er sund. Vi bager selv alt vores brød i vores eget bageri Mor Anna, der også leverer brød til alle de andre restauranter i ’familien’. Mange kokke sværger til fløde og salt, men i min verden bruger vi olivenolie og masser af krydderier, så det er den vej vi går. Man må gerne ’synde’ en gang i mellem, men vi ønsker at skille os ud ved at gå en anden vej, siger Jørgen Danielsen. Og han har fået succes med det.

Det har været et sejt træk at ændre Casablancas image. Da Jyllands-Posten i 2013 – fire år efter Jørgen Danielsen overtog caféen – sendte en madanmelder for at skrive om maden, lød overskriften i avisen eksempelvis: Casablanca uden Porsche. Jørgen Danielsen blev sur og skuffet over det, og er det stadig. – Hvad var det for noget at skrive, siger han. Han er ærekær og forventer, at blive behandlet, som han selv behandler andre mennesker; ordentligt!

Slidt for succesen

Jørgen Danielsen lægger ikke skjul på at han er blevet en velhavende mand. Gartnersønnen fra Søften er blevet en succeshistorie. En succes, der blev grundlagt med virksomheden System Frugt A/S, som han gjorde til en stor virksomhed med over 150 ansatte inden han solgte det meste af den til en kapitalfond i 2010, og som siden er blevet solgt videre til en svensk koncern.

Succesen er ikke kommet ud af ingenting. Han har slidt for den, og han engagerer sig i dag stadig dagligt i sine forretninger. Når han omtaler sine restaurationer som ’en familie’, så ligger der mere bag end man umiddelbart tror.

– Jeg voksede op på et gartneri udenfor Aarhus. Vi var fire børn, to tvillingepar født med tre års mellemrum, og fra vi var ganske små måtte vi knokle på gartneriet for at få det hele til at løbe rundt. Min far var en hård og flittig mand. Vi havde aldrig ferie. Vi kunne være heldige at vi en søndag kunne få lov at tage til stranden ved Grenå, men ellers handlede det om at arbejde. Altid. For mig personligt var det en hård opvækst. Min far sagde altid, at jeg ikke duede til noget. Men jeg var en rebel, og skulle nok bevise noget andet. Jo mere, han sagde, at jeg ikke duede, desto mere stædig blev jeg for at bevise overfor ham at han tog fejl. Jeg skabte System Frugt, og der var fart på virksomheden, som voksede og blev en succes.

– Det var meget anderledes med min mor. Uden hende, var familien faldet fra hinanden.

Jørgen Danielsen har opkaldt sit bageri Mor Anna efter sin mor, hvilket er et udtryk for hans respekt for hende.

– Den manglende anerkendelse fra min far hænger stadig fast. Jeg skal bevise nogle ting – hele tiden, siger han, og understreger igen og igen vigtigheden af at være ’ordentlig’ i alle livets forhold; overfor sine medarbejdere, sine kunder og leverandører, og sin familie.

– Vi har investeret mange penge i at skabe de bedste rammer for medarbejdere og gæster. Det er ikke billigt, og i de seneste par år har restaurationsbranchen bestemt ikke været for sarte sjæle. Men vi må aldrig glemme medarbejderne. Jeg ansætter hellere en for meget end en for lidt, så folk ikke kører sur i jobbet. Glade medarbejdere giver glade kunder. Det hårde slid på gartneriet da jeg var barn, har lært mig, at det skal være fedt at gå på arbejde. Og det har det været for mig lige siden. Det skal det også være for de mennesker, der arbejder her. Jeg kunne ikke tænke mig at arbejde sammen med nogle, som jeg ikke ville tage på en øde ø med. Vi skal kunne lide hinanden. Det er det, jeg mener med at Casablanca-familien er en familie, siger han.

Zen-oplevelser i naturen

Jørgen Danielsen skal giftes til sommer. Han har to voksne døtre fra sit første ægteskab og er forlovet med Charlotte fra Hørsholm, der har tre døtre, og som nu er flyttet ind hos ham i deres hus i Risskov. Også på den front smiler lykken til ham, og han har kun grund til at føle sig som et lykkeligt menneske.

Noget af det, der også er med til at holde hans 65-årige krop og sjæl i balance, er motion og naturen. Han holder sig i form ved løbeture 3-4 gange om ugen, og har købt en stor naturgrund på Djursland, med et dejligt hus, som han godt kan finde på at køre ud til tidligt om morgenen og tilbringe nogle timer i absolut ro og stilhed. Han tager sin telefon frem og viser billeder fra vildtkameraet på grunden. Her flokkes kronvildt i massevis omkring foderstederne, som han har anlagt i skoven, og hvorfra han fodrer dyrene, så også de har det godt.

– Der er noget zen-agtigt over at være i naturen, siger han. – Jeg går ikke selv på jagt, men andre holder bestanden nede, og da en af mine kokke, som elsker at gå på jagt, blev alvorligt syg, tog jeg ham med ud at skyde et krondyr. Så kunne han have den store glæde i en svær tid. Det er på en måde benzin på min maskine at kunne berige andre mennesker. En form for altruisme. Derfor donerer vi også hvert år en halv million kroner til velgørende formål, til unge, der har det svært. Og når Charlotte og jeg skal giftes, har jeg sagt til vores venner, at vi hellere vil have at de donerer til velgørenhed end at de giver os en gave, siger han.

CASABLANCA-FAMILIEN
Casablanca-familien består af fire restauranter og selskabslokaler i Aarhus og omegn; Casablanca, Tangkroen, Sjette Frederiks Kro og Mejeriet på Vilhelmsborg. Desuden indgår bageriet Mor Anna og et stort produktionskøkken i ’familien’.

Se mere på www.casablanca.dk

Del artiklen:

Relaterede indlæg

Havrum: Lokalt hjerte og klassiske smage ved vandkanten

Det handler om at kunne være til stede – i nuet, i naturen og med dem, man holder af.

Drømmen om verdensklasse vin og caviar

“Det har aldrig handlet om stjernerne for mig” – en restaurant med lokal forankring og innovativ bæredygtighed

Michelin-hærdet køkkenchef giver nyt liv til tangkrogen

Ny hattenæs: En genopstået perle i skoven

En familie, der tænkte ud af boksen og ændrede vinbranchen

Private dining på feinschmecker-niveau

Kulinariske total oplevelser i naturen

Tastebuddies – Det handler om smag

Søg