Et paradisisk hjørne i Aarhus

1. oktober 2014

Omgivet af brosten i hjertet af Aarhus’ Latinerkvarter ligger Carlton, én af byens ældste restauranter. Efter nedgangstider er det historiske spisested nu igen oppe i fulde omdrejninger. Grundholdningen bag den familiedrevne restaurant er klar: Selv om det er fransk, behøver det jo ikke være snobbet.

Tekst: Rune H. Jensen · Foto: Lorentsen Fotografi

“Det har kostet blod, sved og tårer at få Carlton på ret kurs. Det er det nu, og vi er så stolte over at åbne dørene hver eneste dag”, fortæller Martin Hauge, medejer af den famileejede restaurant. Udover Carlton ejer familien Hauge også restauranterne Seafood, Teater Bodega og Raadhus Kafeen i Aarhus. Familien bestræber sig på, at der stort set altid er ét af familiemedlemmerne i hver af restauranterne. Fordi det personlige og nære er helt afgørende.

Hvor godtfolk kommer

“Vi vil gerne værne om stamgæsterne, og der er en næsten familiær, personlig atmosfære herinde”, påpeger 35-årige Martin Hauge, som står bag de fire spisesteder sammen med sin far, mor og lillebror og som er ”daglig cirkusdirektør” på Carlton, som han udtrykker det. ”Brasserie” har i nogle folks ører fået en klang af noget frankofilt forfinet og snobbet. Det er det ikke her. ”Brasserie” betyder oprindeligt ”bryggeri” eller ølstue”, og vi holder fast i, at det skal være et sted, hvor godtfolk kommer. At her er hyggeligt, afslappet, nede på jorden, samtidig med at det godt må se pænt ud og smage rigtig godt alligevel, siger Martin Hauge.

Fransk-aarhusiansk storbystemning

Det franske islæt er dog fortsat ikke til at tage fejl af. Carlton er et markant symbol for den franske cafékultur, som ildsjælen Jan Rode fornyede Aarhus med sidst i 1970’erne og begyndelsen af 1980’erne. Fransk storbyatmosfære og forårsstemning året rundt, lys og luft, optimisme, leben og livlige samtaler ved små borde gjorde sit indtog. Netop restaurant Carlton kom dermed til at sætte dagsordenen for fransk stemning og det gode franske køkken i fransk-aarhusianske brostensomgivelser. Den dag i dag er stemningen omkring det aarhusianske Pustervig torv, Latinerkvarteret og Carlton præget af fransk atmosfære. Og Carlton og Hauge-familien, som overtog spise-stedet for syv år siden, vil gerne bevare det bedste af begge verdener.

Tag slipset af

“Man kommer her for at få rustik fransk mad, god vin og have det sjovt. Her er ikke forfinet eller snobbet. Sagt med andre ord: Når folk besøger os under fx forretningsmiddage, løsner man slipset eller tager det helt af. Man må godt larme her, give den gas, hellere det end at mugge i krogene. Der skal være plads til alle”, fortæller Martin Hauge. På menuen står fransk brasseriemad med alt fra skalddyr til en solid bøf. Som et af de få steder i byen, er der altid østers på kortet hos Carlton, og sneglene henter man direkte fra Paris. Og så importerer Hauge-familien selv vinen. Som dog ikke per definition altid er fra Frankrig, men også fra Italien, Spanien, USA og Tyskland. Kriteriet er mere ”det vi selv gider drikke”, som Martin Hauge siger det.

Før familien overtog Carlton for syv år siden, kom der ikke et øje ifølge Martin Hauge. De har lavet en ny bar, men ellers stort set bevaret det oprindelige interiør og de stemningsfulde, franskinspirerede lokaler. Men der ligger et rigtig stort arbejde bag overtagelsen og slidet med at få hele stedet og økonomien på ret køl igen: ”Vi købte den af den eneste grund, man ikke må. Vi købte den med hjertet”, fortæller Martin Hauge.

Hyggen og den gode mad

Nogle tvivlede på initiativet, men familien havde forelsket sig i stedet og vidste, at de kunne lave god mad. For god mad er kodeordet – dét og så det personlige og hyggelige. I dag har Hauge-familien 70 ansatte på de fire spisesteder rundt om i Aarhus. På Carlton er der tre faste tjenere plus afløsere og fire-fem kokke. Også blandt personalet er det centrale – ud over den gode franske mad og vin – det sociale, at man har det godt og sjovt med hinanden. Præcis som det gælder ønsket for gæsterne, der lægger vejen for det parisiske hjørne i Aarhus.

Her finder du
Restaurant Carlton
Rosensgade 23
8000 Aarhus C
Tlf. +45 86 20 21 22
Se mere på www.carlton.dk

Del artiklen:

Relaterede indlæg

Havrum: Lokalt hjerte og klassiske smage ved vandkanten

Det handler om at kunne være til stede – i nuet, i naturen og med dem, man holder af.

Drømmen om verdensklasse vin og caviar

“Det har aldrig handlet om stjernerne for mig” – en restaurant med lokal forankring og innovativ bæredygtighed

Michelin-hærdet køkkenchef giver nyt liv til tangkrogen

Ny hattenæs: En genopstået perle i skoven

En familie, der tænkte ud af boksen og ændrede vinbranchen

Private dining på feinschmecker-niveau

Kulinariske total oplevelser i naturen

Tastebuddies – Det handler om smag

Søg