I de unge år, før fraflytning fra Risskov, stod der Fedet’s Polering på firmabilerne. Et lille vinduespudser- og rengøringsfirma som senere blev solgt til en af medarbejderne. I samme periode blev hele fritiden brugt på windsurfing på allerhøjste plan. I en relativ høj alder (28 år) skete der et karriereskifte, og de næste 22 år ernærede Claus sig som professionel golfspiller.
Tekst: Jesper S. Kjær Fotos: Norlyk
Svigerfar og moonshine
Da Claus mødte sin Eva i det forrige årtusinde og introduktionen til den kommende svigerfamilie var vel overstået, blev Claus givet opgaven om at lave noget velsmagende alkohol på et lille moonshiner-anlæg der havde trukket en del støv i svigerfamiliens kælder. Vupti, kimen var lagt til det der i dag er en lille velfungerende virksomhed med 6 personer på lønningslisten.
Enebær i egen gin
Med knap et år på bagen, vandt Norlyk Destilleri, Tønder erhvervsråds iværksætterpris, for at have udvist engagement og initiativ og for at fremme iværksætterkulturen i kommunen, hvilket var et kæmpe skulderklap.



In the heart of Tønder
I hjertet af Tønder i et gammelt bogtrykkeri, finder du nu et small batch destilleri, nemlig Norlyk destilleri. Destilleriet åbnede i 2020, hvor et par fætre, Claus og Jesper gik sammen om en god ide. I dag er det Claus 56, oprindeligt fra Risskov, men nu bosæt i Tønder, og ejer hele destilleriet.
Hvis du spørger Claus om hvorfor lige et destilleri, er det kække svar, ”et overforbrug af alkohol”, men det rigtige svar er nok en passion om at lave et kvalitetsprodukt man kan nørde med og at Claus er en iværksætter ud over alle grænser. Der er meget nørderi i huset, der bliver dykket ned i flere sjove ting, eksperimenteret og Claus er en god historiefortæller, fordi man kan mærke hans tilstedeværelse og store passion.
The holy grail
Produktionsmetoden hos Norlyk adskiller sig i væsentlig grad fra de fleste andre destillerier i Danmark. Vi tilkøber ingen etanol/finsprit til videre forarbejdning, vi laver selv vores helt egen mæsk. For ginens vedkomne starter det hele i mæsk rummet med fermentering af dextrose som under de helt rigtige forhold kan opnå en alkoholstyrke på 18-20% ABV. Efter endt gæring pumpes mæsken til et af destilleriets to anlæg som under konstant overvågning producerer ca. 150 flasker gin pr. produktionsdag.
Til produktionen af de forskellige Norlyk Rum bruger vi et produkt fra sukkerrørsproduktionen til at lave vores mæsk. Efter endt gæring og destillation lagres rommen på dansk egetræ.
Under et jagtselskab sidste jul kom en af Claus´ gode venner med et forslag. Den gode ven var netop kommet i besiddelse af noget mose-eg, og snakken gik hurtigt på om det måske var muligt at bruge det gamle træ i produktionen. En masse forsøg blev lavet og samtidig sendte Claus nogle prøver af det gamle træ til C-14 datering (kulstof 14-datering) i Stokholm.
Alt imens vi ventede på dateringen havde vi fundet formlen på at udtrække de ønskede smagsgivere der stadig findes i træet. Lykken og overraskelsen var stor da svaret fra Stokholm endelig tikkede ind. Dateringen af træet går tilbage til perioden mellem Egtved pigen og Grauballemanden. (Ca. 3100 år gammelt egetræ) Det første batch af vores Bog Oak Rum solgte vi sammen med et certifikat som bevidner ægtheden af træet, og dette Batch var hurtig udsolgt, nu er vi allerede på Batch nr 5.


Der var engang
Det første der blev produceret, var London dry gin, helt Classic, med en dyb rig smag af både 1. og 2. års enebær. Når enebærret sidder på busken 1 år er det svagt bittert, men når det sidder 2 år, så får det en lækker sødme som giver ginen en blødhed. Den første London dry gin blev et hit og der kom hurtigt nye varianter til, på nuværende tidspunkt er der hele 5 gin varianter. Men iværksætteren stopper ikke der, der er også 3 varianter af rom.
Then and now
Nu er det jo virkelig svært at spå om fremtiden, men at vi er kommet for at blive er sikkert og vist. Vi har allerede nu et forhandlernetværk på ca. 100 specialbutikker, kombineret med ugentlige sommer musikarrangementer i vores hyggelige gårdhave, ja, det skal understøttes og forstærkes, så det også eksisterer om 100 år. Allerede kommende februar er vi at finde på en salgsmesse hos vores tyske naboland, for Danmark er jo kun en ”dråbe” i havet, smiler Claus.
Private Label
Udover husets egne produkter er vi rigtig stærke på Private Label delen, hvor både private og erhverv bestiller deres ”egen” gin eller Rum. Faktisk helt ned til 50 flasker som pakkeløsning hvor vores grafiker i tæt samarbejde med kunden udarbejder den endelige etiket. Selve smagen er ligeledes et samarbejde mellem Destilleriet og kunden.
Læs mere på www.norlyk.dk