En opvækst ved Egå Havn, et job som opvasker og en bygning i forfald. Sådan begynder historien om Havrum – en moderne, hjemlig og lokalt forankret restaurant med første parket til Aarhusbugten. I spidsen står Per Toftdal, som også er kendt fra Café Sidewalk i Aarhus midtby. Men hvor cafélivet ved åen summer af tempo og storby, har Havrum fundet sin egen ro og sit eget publikum – i det nære, det hjemmelavede og det lokale.
Af Helena Lillelund Fotos: Havrum
En lokalt forankret drøm
Da Per så det tidligere Restaurant Egå Marina til salg på Facebook, kunne han ikke lade være. Ikke kun fordi han havde arbejdet der som 16-årig, men fordi stedet kaldte på noget mere.
“Bygningen var misligholdt, men beliggenheden er jo helt fantastisk. Jeg vidste, det kunne blive noget særligt,” fortæller han. På bare en måned og ti dage gik drømmen i opfyldelse – og en ny æra på havnen begyndte.
Sammen med sin familie har han skabt Havrum. Et sted, der hverken er en fin restaurant eller en traditionel café, men noget midt imellem. “Vi vil gerne være fleksible og favne bredt. Uanset om man kommer forbi til en frokost, vil holde bryllup eller invitere til barnedåb, så skal man føle sig hjemme,” fortæller Per.
Både Per og hans kone arbejder til daglig på Havrum og har stedet sammen med Pers søskende og familier, som de deler ejerskabet med. Trioen er vokset op i området og har alle haft deres gang på havnen som børn. Desuden er køkkenchefen Søren også en del af ejerkredsen, han bor ligeledes i lokalområdet og sørger for alt fra jord til bord.



“Man skal næsten opleve det selv,” siger Per. “Vi har udsigt over bugten, gratis parkering og en atmosfære, vor skuldrene kan falde helt ned. Det er et sted, hvor man tager sig tid. Tid til en brunch, en frokost eller en fejring med mennesker, man holder af.”
Et sted med hjerte for lokalsamfundet
Havrum er meget mere end god mad og flot udsigt. Det er også et hjerteprojekt, dybt forankret i lokalområdet. Per er selv vokset op i Skæring, og efter nogle år i Randers er han flyttet tilbage sammen med familien. “Det føles som at komme hjem,” siger han.
Den lokale opbakning har været overvældende: “Folk kommer hen og siger ‘ej, det har virkelig manglet hernede’. Det er så fedt at mærke den varme, vi bliver mødt med.” Havrum dyrker også det lokale gennem støtte til det lokale foreningsliv, ligesom de på sigt ønsker at arrangere livemusik og festival på Egå Havn. “Vi vil gerne give noget tilbage – og samtidig skabe en sund forretning.”


Klassiske retter med et twist
På menuen finder man kendte café- og restaurantretter med et moderne tvist – og et særligt fokus på råvarernes kvalitet. “Vi skifter menukortet 6-8 gange om året, følger sæsonerne og bruger økologiske alternativer, når vi kan.”
Frokostkortets stjerneskud er allerede ved at blive en lokal favorit, mens menuen til selskaberne får et mere forfinet udtryk. “Vi har alt fra dagens ret til 3-retters m. vinmenuer, så vi favner både den ældre gæst, der elsker sin klassiske wienerschnitzel, og det lidt yngre publikum, der vil ud at forkæle sig selv fredag aften,” forklarer Per.



Et sted til livets store øjeblikke
Havrum har udover restauranten tre selskabslokaler, som rummer alle livets store begivenheder – og efterspørgslen er eksploderet. “Vi står et sted, hvor vi må sige nej til selskaber, fordi vi er fuldt booket,” fortæller Per. “Vi er nærmest booket til konfirmationer frem til 2029.” Det siger lidt om, at Havrum har ramt en nerve i området og måske også om længslen efter netop dét: et sted med sjæl, nærvær og høj kvalitet, hvor der er plads til livets store fester.
Men det handler ikke blot om at fylde lokalerne. Det handler om at få lov til at være en del af de mindeværdige stunder. ”Du rammer folk, der hvor de har det bedst i livet. Det er jo det fedeste, at få lov til at være en del af,” afslutter Per.
Læs mere: www.havrum.dk