Mad lavet over bål er meget mere en snobrød og pølser, eller westernfilmenes boblende gryde med chilibønner. Mad lavet over bål kan – tilberedt rigtigt og med de bedste råvarer – være en kulinarisk oplevelse, og når man selv er med i hele processen med at tilberede den, så er det også en samlende oplevelse, der knytter mennesker sammen og skaber stærke fællesskaber.
Tekst: Morten Buckhøj Fotos: Rais Foto og Per Bille

Hos firmaet GOURMENSCH på Djursland bruges det at tilberede måltider sammen ved bålet til at skabe relationer mellem mennesker. Bag GOURMENSCH står Jakob Nusbaum, der startede virksomheden i 2016 fordi han brændte for at arbejde med og inspirere mennesker til at lave mad. Sammen. Over bål. Efter tolv succesfulde år i reklamebranchen som prisvindende Art Director og Konceptudvikler, tog han springet og skabte GOURMENSCH.
– Jeg har altid været begejstret for at lave mad. Jeg har det hjemmefra. Min far var den ultimative slowcooker, og det har jeg taget med mig videre. Når jeg kigger tilbage var det altid mig, der var primus motor for at samle folk omkring mad, uanset om det var i mine drenges skole eller når jeg var på vildsvinejagt, siger Jakob Nusbaum, der forlod reklamebranchen for at lave præcis det han brændte for.
– Jeg havde succes i reklamebranchen, men der var noget uforløst inden i mig. Jeg havde en boblende energi for at arbejde med mennesker, og for at gøre det gennem mad. Det begyndte som en madblog, hvor jeg lavede mad og tog billeder, og udviklede sig så til en forretningskoncept.
Mad skaber relationer
Jakob Nusbaum mener at mad ikke bare er et fysisk behov for at få stillet sulten. For GOURMENSCH er mad lig med fantastisk smag, gode råvarer, oplevelser, stemning og fællesskab. Netop det at tilberede mad i fællesskab over ild i naturen og efterfølgende nyde det sammen, er fantastisk, siger han.
GOURMENSCH laver Outdoor Teamcooking kurser året rundt for virksomheder og private, fra 12 til +200 personer. Deltagerne skal selv, under kyndig vejledning, tilberede en tre-syv-retters gourmetmenu over bål af årstidens friske råvarer. Indledningsvis bliver man delt op i hold, som starter med en teambuilding øvelse, hvor samarbejde er det essentielle. Det er med til at styrke holdånden og sammenholdet, fortæller Jakob Nusbaum, der styrer slagets gang med sit team.
Vi har så travlt i hverdagen, så det at komme ud i naturen og tilberede mad over bål, gør at vi kommer ned i gear. Det handler det om at komme ud i naturen, nyde livet, bålmaden og have det rart sammen. Der er noget urinstinkt over bålet. Det giver lys, liv og varme – bålet har en samlende effekt. Der er noget magisk at sidde ved bålet og høre, hvordan det knitrer. Og se maden langsomt blive tilberedet. Det er sundt for sjælen, siger han.

Gode råvarer
Mad over bål lyder umiddelbart primitivt, men det skal man ikke lade sig narre af. Maden sidder lige i skabet, som en kontrast mellem det uformelle og det stilige. Når de små lækre bålsnacks tilberedes og spisende løbende, er det ofte med et glas champagne til, og på menuen er årstidens råvarer, som eksempelvis fasaner og kronvildt, og grillede østers. Men der er også favoritter som Tomahawk steaks (Ca 1 kg stor ribeye bøf, hvor benet ikke er skåret af), grillet direkte i gløderne på bålet.
– Så bliver det ikke meget mere maskulint, siger Jakob Nusbaum.
GOURMENSCH benytter lutter gode råvarer, og det sker, at de har hele dyr (vildsvin, lam & eller råvildt) med ud på lokationen, hvor deltagerne så er med til at partere dyret. Det skaber et element af uddannelse; hvor sidder de forskellige udskæringer, og hvordan bearbejder man dem.



Julefrokoster, bryllupper og teambuilding
Det er hovedsagelig virksomheder GOURMENSCH arrangerer events for. Både som teambuilding arrangementer, firmafester og kundearrangementer. Men de laver også private fester og arrangementer; bryllupper og runde fødselsdage.
– Det at gæsterne er med til at lave maden, skaber en naturlig snak som især er godt til private selskaber, hvor mange af gæsterne måske ikke kender hinanden i forvejen, fortæller Jakob Nusbaum, der laver arrangementer hele året rundt i det fri.
– Kan man holde julefrokost udendørs når det er frostgrader og sneen falder let? Ja, det kan man godt. Vi bygger en hyggelig og rustik GOURMENSCH camp op med olielamper og lammeskind, og serverer vores ’hidsige’ bålgløgg, der helt automatisk giver en indre varme. Og det kroniske smil får lige et ekstra nøk op. Klæder man sig efter årstiden, betyder det ikke så meget hvilken årstid det er, siger han. Kontraster er smukke. Det at stå ved bålene i en mørk skov med gode kollegaer i en hyggelig og rustik camp med olielamper skaber sådan en man vs nature oplevelse. Det skaber fællesskab og så oplever man naturen på en anden måde. Det er dog sommerhalvåret, der er det mest travle for Jakob Nusbaum og hans GOURMENSCH team.
Bedrifter
Igennem de sidste par år, har GOURMENSCH flottet sig på nogle af landets største festivaler & restauranter. I 2016 blev GOURMENSCH kåret som årets madnavn, da de sultne festivalsgæster ikke kunne få nok af de lækre asiatiske porchettaburgere med sprøde svær grillet over bål.
Tilbage i oktober 2023 pakkede GOURMENSCH de store duffelbags med køkkenudstyr – skærebrætter, knive, kogegrej mm og begav sig ud på en fantastisk rejse i det sydafrikanske, hvor de skulle lave Outdoor Teamcooking ved jagtlodgen ‘Gaspare Spanio Safari’.
Jakob Nusbaum, som selv er jæger, begav sig ud på én to dages jagttur efter den flotte zebra og lykkedes med et dræbende skud intet mindre end 5 minutter i lukketid. De lækreste zebra-tomahawksteaks blev tilberedt direkte i bålet, med blåskimmel ost på toppen og i bedste jagt-tradition en Underberg at skylle ned med.
I maj 2024 teamede GOURMENSCH op med Michelínrestauranten Gastromé i Aarhus, og gav gæsterne en kulinarisk totaloplevelse, med 5 anretninger over bål fra begges sider. Det blev fra GOURMENSCH side til lækre grillede østers med brændt fløde, asiatisk hummerbisque med rejesoufflé & ikke mindst kokos pannacotta med citrongræs, grillet ananas & ‘arme bålriddere’ for at nævne et par. Opbakningen til arrangementet var overvældene og vi havde udsolgt 3 uger før. Og havde folk på venteliste.
Foruden ovenstående bedrifter, har GOURMENSCH været fast inventar siden starten af Danmarks Outdoor Festival, hvor de har inspireret både BTB kunder samt børn og voksne med at lave bålmad.

Bag navnet
Hvordan opstod navnet GOURMENSCH?
– Det er en sammentrækning af ’gourmet’ og ’mensch’ – maden og mennesket, der er hele essensen i hvad vi står for. Vi laver arrangementer med maden og mennesket i centrum, og skaber kulinariske totaloplevelser i naturen, der bliver helt magiske.
GOURMENSCH har base udenfor Aarhus, og kommer også meget gerne ud til kunder i hele landet. Jakob Nusbaum og hans team har alt med og rydder grundigt op efter sig bagefter, så kunden skal ikke bekymre sig om andet end at nyde festen. Det eneste man skal sikre sig er de nødvendige tilladelser til at holde bålarrangementer i skoven eller hvor man nu ønsker det.
Udover Team cookingarrangementer, hvor gæsterne selv er med til at lave maden, laver GOURMENSCH også Outdoor Dinners, hvor teamet selv laver al maden, men hvor gæsterne inviteres udenfor i køkkenet for at følge med i tilberedelsen af de gastronomiske underværker.
Læs mere om Jakob Nusbaum og GOURMENSCH på www.gourmensch.dk og følg med på Instagram @gurmensch