Private dining på feinschmecker-niveau

1. oktober 2024

Forestil dig at sidde derhjemme i vante omgivelser for så at få serveret den ene æstetiske og overdådige tallerken af gourmetretter efter den anden. Og så endda af en kok udlært af en af de bedste Michelinkokke. Dét er oplevelsen, du kan få med Private Dining by C.

Tekst: Julie Hægstad Fotos: Stine Arnholtz

Fra skoliose til Michelin på Frederikshøj

32-årige Charlotte Laursen står bag Private Dining by C, hvor du kan booke hende – en Michelinudlært gourmetkok – til at lave alverdens lækre og æstetiske retter hjemme hos dig selv. En oplevelse, der kan få ethvert event op til næste level.

Men kokkedrømmen startede et helt andet sted, og rejsen har været lang. For som 13-årig fik Charlotte konstateret skoliose – en rygsøjlelidelse – og i den forbindelse blev hun frarådet den drøm, hun allerede dengang havde om at blive kok.

“Derfor har jeg en masse anden livserfaring, forskellige skoler og udlandsophold i bagagen. Men drømmen om at være kok trak for meget i mig, og jeg trodsede lægerne og kastede mig ud i det,” si- ger Charlotte Laursen selv om sin rejse.

Det er netop det, der har givet Charlotte en anden stærk erfaring: “Hvis jeg var startet på kokkeskolen som 16-årig, var jeg helt sik- kert ikke der, hvor jeg er i dag. Det er min livserfaring og bagage, der har gjort, at jeg kunne bevæge mig op på det niveau, jeg er på i dag.”

Efter at være flyttet til Aarhus, og trangen til det høje niveau sitrede i kroppen, var der kun ét naturligt valg – nemlig Michelin-restauran- ten Frederikshøj, som altid er på evig jagt efter det sublime: “Jeg havde en lyst og ønske om fine dining og søgte derfor ud til Fre- derikshøj.”

Med en sølvmedalje om halsen og stærke titler som assisterende souschef og konditorchef blev tiden på Frederikshøj en vigtig del af hendes måde at arbejde med mad på.

by C giver gæsterne deres eget event

Efter fire år på Frederikshøj trængte Charlotte Laursen til nye græsgange: “først brugte jeg et halvt år på udlandsrejser og per- sonlige erfaringer, herefter et år på Constantinsborg Gods som personlig kok hos familien Holch Povlsen. Det var her, at jeg be-gyndte at savne fine diningdelen, det strukturelle og præcise ved Michelin-verdenen, dog gerne med selvstyring over arbejdstid og arbejdsdage, og derfor startede jeg som selvstændig.”

Frøet om at blive selvstændig blev plantet ved en tilfældig samtale i foråret 2023, og derfra tog det fart med en lang forberedende sommer, som endte med et CVR nr. i efteråret.

Ifølge Charlotte Laursen var det oplagt at vælge private dining konceptet, fordi det kommer med en masse fordele, som man ikke får på den klassiske restaurant.

“Private dining er en fed måde at give folk en restaurantoplevelse på. Det er dem, der er i centrum, ikke restauranten. Det er deres arrangement og dem, man kan kræse om. Det er en stemning, jeg elsker at give.”

På en klassisk restaurant har kokkene selvfølgelig også fokus på gæsterne, men her har de måske også 30 andre gæster, de skal lave mad til. Ved private dining undgår du larmen og fokus på de andre gæster i restauranten.

“Det bliver bare lidt mere intimt og nært. Ved private dining er gæsterne i deres egne lukkede omgivelser og kan tillade at være mere sig selv – og nyde det meget mere på en helt særlig måde.”

Håndværk, æstetik og smag

Der er især tre ord, der kendetegner by C og Charlottes kokkerier, nemlig håndværk, æstetik og smag. Alle tre ting har hun taget med sig fra sin erfaring på Frederikshøj sammen med den perfektionis- me, som også ligger i det at få skabt en æstetisk flot ret. Tænderne skal derfor ikke kun løbe i vand over smagen, men retten skal spille sammen – lige fra placeringen af elementerne på tallerkenen til brugen af de friske og lokale råvarer. Netop de lokale råvarer er helt centrale i de retter, der bliver skabt hos by C.

“De sæsonbetonede råvarer er i fokus hele vejen igennem. Det er dem, der skal spille. Det er smagen og teksturen i råvaren, der er vigtigst. Kun det bedste af det bedste er godt nok. Råvarer smager bare bedre og har en bedre tekstur, når man plukker eller høster dem, lige idet du skal håndtere dem.”

Hvis man spørger Charlotte Laursen, er det samtidig vigtigt, at den håndplukkede og sæsonbetonede råvare er lokal: “Det kan for ek- sempel være de hvide sprøde agurker ude ved Vigge hos Sommergrønt i Hadsten. Et sted jeg selv har været ude og se, smagt på råvarerne samt mødt og drukket kaffe med Vigge og snakke med ham om hans sted – skøn mand!”

En feinschmecker-oplevelse derhjemme

Private dining er i sig selv ikke en ny opfindelse. Der findes utrolig mange kokke og virksomheder, der tilbyder det og flere og flere melder sig på banen. Det gælder alt fra sushi til spansk paella. Men det, der adskiller by C fra de andre private dining-virksomheder på markedet, er gourmet og fine dining-delen.

by C’s mål er at give et ultrahøjt gastronomisk niveau til dig der- hjemme. Det er mere end “bare” en kok. Det er feinschmecker-op- levelsen og erfaringen, og det er Charlotte som person, du vælger, når du vælger private dining by C.

Feinschmecker-oplevelsen ligger i præsentationen af maden, i petitfours, i den tilpassede vinmenu fra Theis Vine og ikke mindst i det stærke håndværk. Håndværket ligger i hver eneste ret, så den både smager godt, men også ser elegant ud. Der ligger en masse tanker bag, som du som gæst ikke ser, før retten bliver serveret.

“Der ligger så meget håndværk bag, som bruges på dagene op til et arrangement. Det er håndlavede tærteskaller, geléer, der er støbt, og is, der er sat og sprayet med kakaosmør. Hver eneste de- talje er gennemtænkt, så du får den bedst mulige oplevelse.”

Lad kokken klare det hele – også opvasken

by C er oplagt at booke til stort set alle former for arrangementer, der skal have lige dét ekstra. Det kan være alt fra en fancy polter- abend eller et ledermøde til et intimt bryllup med 20 mand. Eller den helt nære middag med få personer, der vil give den ekstra gastronomisk gas.

Uanset hvad anledningen er, får du en aften uden bekymringer og oprydning, men med ro, intimitet og nærvær- og at du som vært kan flytte dit fokus fra den gode madlavning til dine gæster. Når den sidste ret er serveret, har Charlotte Laursen allerede ryddet det meste op i køkkenet – inklusive opvasken.

Du får derfor ikke kun mad i verdensklasse, men hele oplevelsen – fra nøje planlægning af menu og servering til præsentation af ret- terne og opvask og oprydning.

Alt, du skal gøre, er at dække et fint bord og invitere dine gæster. That’s it.

Se mere: www.privatedining-byc.com

Del artiklen:

Relaterede indlæg

Havrum: Lokalt hjerte og klassiske smage ved vandkanten

Det handler om at kunne være til stede – i nuet, i naturen og med dem, man holder af.

Drømmen om verdensklasse vin og caviar

“Det har aldrig handlet om stjernerne for mig” – en restaurant med lokal forankring og innovativ bæredygtighed

Michelin-hærdet køkkenchef giver nyt liv til tangkrogen

Ny hattenæs: En genopstået perle i skoven

En familie, der tænkte ud af boksen og ændrede vinbranchen

Kulinariske total oplevelser i naturen

Tastebuddies – Det handler om smag

God kaffe er sundt for kroppen

Søg