Norkap Akvavit er på én gang smagen af historisk kulturarv og moderne, nordiske kvaliteter. Nyd smagen af kvan, havtorn og strejfet af Læsø Sydesalt fra en rund, fyldig og let tilgængelig akvavit.
Tekst: Rune H. Jensen
Norkap Akvavit fanger smagen af det bedste fra den nordiske natur. Den forener traditionerne – og det vil sige intet mindre end seks århundreders nordisk produktion af den hævdvundne drik – med moderne, ny-nordiske kulinariske elementer.
Stolte traditioner og nye smagsindtryk
Den er smagen af vores nordiske ophav, jorden, det særegne nordiske lys, naturen og planterne, der har omgivet os i århundreder – nu iklædt en ny tids smag og ønsker. Og det er netop det bedste argument for at gå ned og købe den i dit lokale supermarked og sætte den på frokostbordet:
– Det er ganske enkelt en akvavit til helt almindelige, moderne danskere, der samtidig også ønsker at følge traditionen og den nordiske kulturarv. Akvavit er fortsat den mest solgte spiritus i Danmark. Men mange af de traditionelle akvavitter har en vis tyngde, hvor Norkap Akvavit er lettere og rundere på grund af de lidt utraditionelle tilsætninger såsom havtorn og Læsø Sydesalt, siger Kristoffer Wendelboe Jensen fra Strandgaarden Wine & Spirits, der står bag akvavitten.
En hyldest til det nordiske lys
– Med Norkap Akvavit ønsker vi at præsentere en helt ny tilgang til akvavit. Rigtig mange drikker akvavit, fordi det er forbundet med tradition og ikke nødvendigvis for smagens skyld. Men vi vil gerne bringe århundreders traditioner sammen med moderne kulinariske tendenser i et helstøbt produkt. Norkap Akvavit hylder akvavittens traditionsbundne funktion. Men er samtidig også tilpasset et moderne smagsunivers, ny nordisk madkultur og vor tids søgen efter elegant design og æstetik, siger Kristoffer Wendelboe Jensen.
Han fremhæver således flaskedesignet, der understreger akvavittens egenart med sin lyse, gyldne farve som en hyldest til det smukke, varme nordiske lys. Norkap Akvavit er på én gang ung og aldersstegen, nytænkning og tradition i både form og indhold. Den sammensætter smagselementer som kvan, havtorn og Læsø Sydesalt i en kommenakvavit og kombinerer moderne smagsindtryk med traditionel akvavit.





Læsø Sydesalt – en magisk ingrediens
Sydesaltet fra Læsø Salt A/S er en magisk ingrediens fra naturens side i denne sammenhæng. Norkap Akvavit afspejler både traditionerne og er tilpasset vores moderne tid, smag og omgivelser som et destilleret udløb af vores nordiske kulturarv. Derfor er den nænsomt smagssat med fx kvan og havtorn samt et strejf af netop Læsø Sydesalt, hvilket gør den til en rund og behagelig ledsager til det klassiske, danske frokostbord eller til julefrokosten:
– Mange spørger til, om Norkap Akvavit er lagret. Men det er den ikke. Det er simpelthen saltet fra Læsøs grundvand, som er sydet efter århundredergamle håndværkstraditioner, der gør det, fortæller Kristoffer Wendelboe Jensen.
Han forklarer, at Sydesaltet har stor betydning for teksturen i Norkap Akvavit. Fordi det tager toppen af alkoholen og giver drikken en mere fyldig, blødere og rundere smag. Som effekt får akvavitten sin smag af nordisk kulturarv med en atmosfære af håndværk, tradition og urgamle naturprodukter.
Et feminint touch fra nordens citrusfrugt
Det handler ikke om kunstfærdig ingrediensjageri, men om autencitet, diversitet og naturlig brug af den nordiske naturs muligheder. Eller udtrykt med andre ord med et citat fra den nordjyske sanger Allan Olsen: ”Vi har altid haft det nordiske køkken/til at vokse op af markerne her” (fra ”Det Nyeste Sort”, Jøwt, 2013). Havtorn er ét af dette naturkøkkens muligheder, og det forstår Norkap Akvavit at omfavne:
– Havtorn vinder frem i disse år og findes efterhånden i mange forskellige produkter. Det er en 2-3 meter høj og særdeles vitaminrig busk, der vokser langs de nordiske kyster. Man kalder også Havtorn for Nordens citrusfrugt, fordi dens smag er skarp, lidt syrlig, frugtagtig og tilbyder aromatisk utraditionelle og mere parfumerede nuancer. Norkap Akvavit får således et feminint touch fra havtorn. Udfordringen har så været at finde den helt rette balance og afmåling i forhold til sydesaltet, der jo netop giver akvavitten sin runde og fyldige smag, siger Kristoffer Wendelboe Jensen og fortsætter:
Brug naturens diversitet
– Der er en fantastisk diversitet i den nordiske natur fra Nordkap til Gedser. Jorden, vejrliget, vandet, lyset og ikke mindst det store udvalg af ingredienser, vi bruger i det nordiske køkken som en naturlig, fællesnordisk erfaring. Med Norkap Akvavit kombinerer vi denne diversitet med de stolte, nordiske akvavittraditioner og elementerne fra det nordiske køkken.
Med Norkap Akvavit gør Strandgaarden Wine & Spirits op med fastlåste forestillinger om akvavit. Ingen alderskategori eller gruppe har monopol på akvavit. Den kan også være en let tilgængelig nydelse for alle andre. Norkap Akvavit gør kort sagt den traditionelle drik tilgængelig for almindelige, moderne mennesker, som vi er flest. Mild, rund og præsentabel. Som en velafbalanceret, autentisk og helt naturlig nordisk ledsager til frokostbordet, der fører arven ind i et nyt årtusinde. Nyd foreningen af stolte traditioner og nye smagsindtryk. Velbekomme – og skål.
Se mere på www.strandgaarden.dk

Bag om Læsø Sydesalt – originalt og dyrebart
Læsø Sydesalt er et urenset havsalt, som Læsø Salt A/S fremstiller efter de originale, historiske håndværksmetoder. Det ekstraordinært saltholdige grundvand under Læsøs strandenge sydes og det porøse salt krystalliserer i åbne jernpander over brændefyrede ildsteder med træ direkte fra Læsøs skove. Metoden med sydning i sydehytter foregår i dag fortsat på samme vis som i middelalderen.
Sydesaltet har en bredere mineralsammensætning og en blødere og rundere smag end almindeligt salt i kraft af de særlige forhold i Læsøs grundvand skabt af havets vinteroversvømmelser. Sydesaltet smager mildt og indeholder både salt, mineraler, sporstoffer og naturligt jod.
“Norkap Akvavit er ganske enkelt en akvavit til helt almindelige, moderne danskere, der samtidig også ønsker at følge traditionen og den nordiske kulturarv”
Citat Kristoffer Wendelboe Jensen, Strandgaarden Wine & Spirits