De 5 Gaarde står bag en ny, lokalproduceret mejeriserie med en klar vision: Produkter med unik og intens smag, der kan spores tilbage til de enkelte gårde.
Tekst: Rune H. Jensen · Foto: Karsten Hviid og Claus Petersen
De 5 Gaarde er kendt og anerkendt for produkter og danske råvarer med sporbarhed og høj smagskvalitet. Og den nye lancering er ingen undtagelse. Serien kan således spores tilbage til det lokale ophav og indeholder en gårdmælk, hvor fedtindholdet aldrig er helt ens, og hvor yoghurten smager, som den gjorde, da den oprindelig kom til Danmark i 1960’erne.
Smagen af fem historiske godser og herregårde
De 5 Gaarde er et samarbejde mellem fem historiske godser og herregårde, der hører til blandt landets største: Gyllingnæs, Frijsenborg, Constantinsborg, Schackenborg og Wedellsborg, som siden 2001 har indgået koncept- og produktionssamarbejdet omkring De 5 Gaarde. Den nye serie af mejeriprodukter er lavet af gårdmælk fra enten netop Gyllingnæs eller nabogården Vejlskovgaard nær Odder. Produktionsmetoden betyder blandt andet, at fedtprocenten i flere af produkterne varierer med årstiden. Køernes mælk har således en lavere fedtprocent om sommeren, navnlig hvis sommeren har været varm.



Charmen ved varierende smag
På denne årstid bruger køerne nemlig energi på at køle sig ned, og det har indvirkning på, hvor fedtholdig mælken bliver. Og netop det forhold at produkternes smag varierer med årstiden, er noget som moderne forbrugere anno 2015 i høj grad efterspørger: – Vi kan se, at forbrugerne efterspørger produkter, hvor de har mulighed for at få en større viden om, hvad de spiser. Forbrugerne vil gerne kende råvarernes oprindelse og ser det som en charme, at smagen varierer. Så længe de bare ved, at kvaliteten bag er høj, siger Niels Hasselholm, administrerende direktør for De 5 Gaarde.
Køer med skiftende fedtprocent
Mælken i den nye mejeriserie fra De 5 Gaarde har en variabel fedtprocent, fordi den ikke er forarbejdet til at ramme en standardiseret fedtprocent. Derfor har gårdmælken fra virksomheden en fedtprocent på 3.5 – 4.5 procent – hvor traditionel sødmælk eksempelvis ligger på en fedtprocent på 3.5. Og det er ikke kun fedtprocenten, der gør produkterne anderledes: – Vi har taget den gode gårdmælk og eksperimenteret med en række både nye og traditionelle produktionsmetoder, siger Niels Hasselholm.
Find den originale smag
Han forklarer, at kærnemælken er syrnet ved lavere temperatur; double cream gårdfløden har hele 48 procent fedt; og med yoghurten har De 5 Gaarde arbejdet med forskellige syrningskulturer for at finde frem til den originale smag og karakter, som yoghurt havde, da den blev introduceret i Danmark i 1960’erne. Og det er der en god grund til: – Vi ved, at det giver en mere intens smag, og det er der mange forbrugere, der efterspørger i dag, fortæller Niels Hasselholm.
Hvis du selv vil have syn for sagen og prøve en sporbar og charmerende smag, der varierer efter årstiden, kan du nu finde produkterne i Kvickly og SuperBrugsen.
“Forbrugerne vil gerne kende råvarernes oprindelse og ser det som en charme, at smagen varierer. Så længe de bare ved, at kvaliteten bag er høj“
– Niels Hasselholm, adm. direktør, De 5 Gaarde
Se mere på www.de5gaarde.dk



Om De 5 Gaarde
De 5 Gaarde er et samarbejde mellem de fem historiske godser og herregårde Gyllingnæs, Schackenborg, Wedellsborg, Constantinsborg og Frijsenborg.
Alle gårde er Global Cap-certificerede (det internationale kvalitetsstempel på verdensomspændende godt landmandsskab).
Drivkraften bag De 5 Gaarde er ønsket om forædling af de gode råvarer fra gårdene til produkter af høj kvalitet med den gode smag i højsædet.
De 5 Gaardes mejeriserie er fremstillet af frisktappet mælk fra køerne på Gyllingnæs og Vejlskovgaard ved Odder.
Produktlinjen omfatter otte forskellige mælkeprodukter: Gårdmælk, tykmælk, yoghurt natural, kærnemælk, koldskål, 48% double cream gårdfløde, kitmodnet gårdost +52 samt Gouda +48