Mange gæster har oplevet stjernestunder på Ballen Badehotel fra 1928. Nu er det den kendte Aarhus-kok René Knudsen og kæresten Tinna Brandt, som sørger for at hygge om gæsterne på det traditionsrige nyrenoverede hotel på Samsø.
Tekst: Torben Svane Christensen Fotos: Ballen Badehotel
Ballen Badehotel har undergået en flot forvandling, og det ærværdige badehotel fremstår nu nyrenoveret og klar til tilstrømning af gæster i den kommende sæson. Kokken René Knudsen og kæresten Tinna Brandt supplerer hinanden godt i deres nye job.
– Hun er god til alt, hvad der handler om administration og booking, og så kan jeg koncentrere mig om at lave mad, siger kokken.
De arbejdede også sammen i ”René – mad og mere” i Aarhus, der leverede takeaway og mad ud af huset til selskaber og frokostordninger. Forretningen gik rigtig godt, og den er nu lejet ud i 2 år, mens parret prøver kræfter med badehotellet. Ballen Badehotel er bygget i 1928 og ligger i centrum af Ballen på sydøen på Samsø, kun få skridt fra lystbådehavnen og badestrande.
– Jeg glæder mig til at arbejde her. Det er jo en fantastisk smuk ø, og for en kok er det en gave med alle de gode lokale råvarer, siger en begejstret René Knudsen.
Fra jord til bord
Råvarerne fra øens muld bliver forvandlet til retter i restauranten, og retterne i restauranten fremstår enkle og ærlige.
– Med råvarer af så høj kvalitet kan vi godt servere grønne asparges med en god hjemmelavet mayo eller hollandaise, og så kan vi til gengæld servere lidt flere asparges på tallerkenen for gæsten, siger René Knudsen. En af hans gode venner havde en restaurant på øen, som han nu har solgt.
– Jeg har fået anbefalet den ”grøntsagsdame”, som han brugte. Hun planter de grøntsager, som jeg gerne vil bruge i løbet af sæsonen. Ikke noget med salat, der er pakket ind i plastik her. Det bliver ikke mere frisk og lækkert, og det kan gæsterne smage, siger han.



Gæsterne forventer høj kvalitet
René Knudsen ved, at en af grundene til at gæsterne vælger Samsø som mål for deres ferie er, at stedet er så kendt for alle de lokale råvarer og deres høje kvalitet.
– Det er jo ”guld”, de lokale producenter laver her, og som kok bliver det en spændende udfordring at skulle lave retter med respekt for sæsonen. Det betyder, at vi bruger jordbær, når de er der, og når sæsonen for dem er slut, så køber vi ikke udenlandske bær, som skal fragtes herover. Så må jeg være kreativ med andre bær, understreger René Knudsen.
Badehotellets restaurant er opkaldt efter grundlæggeren Emil Behrnt, der var købmand. Senere lavede han også en bank på øen. Restauranten er indrettet i lyse og venlige farver og med kunst af Ulrik Witt på væggene. I hotellets stueetage er der et nyt lounge- og barområde til fælles benyttelse for hotellets gæster.
Øens eget vildt
René Knudsen kan også godt lide tanken om, at alt kødet på et dyr udnyttes og forvandles til velsmagende retter.
– De har lavet et slagteri herovre, hvor man kan få udvalgt kødkvæg slagtet, der er opdrættet her på øen. Når jeg skal bruge hele dyret, vil jeg også lave velsmagende retter med bov og kølle, siger han.
Kokken har også bestilt 17 stykker råvildt, som bliver leveret, når de er nedlagt af jægere på Samsø.
– Det er, som da jeg blev udlært kok, og hvor vi selv stod for udskæringerne. Det bliver sjovt at prøve igen, siger han.
Fransk forbillede
Et af den århusianske koks forbilleder er kokken Michel Michaud fra Ruths Hotel i Skagen, og han vil gerne lidt i den retning med maden på Ballen Badehotel.
– Jeg var oppe og besøge ham i Skagen, hvor han stod og finhakkede appelsiner med håndkraft til en hjemmelavet marmelade. Det kan man altså godt smage, og det inspirerer mig til, at vi også skal lave vores egen marmelade og bage vores eget brød, siger René Knudsen.
Samtidig kan gæsterne også glæde sig til et menukort med mange fiskeretter og hummere.
– Jeg elsker fisk, og der er masser af hummer her til gode priser, så det serverer vi også, fastslår han.
René Knudsen
• Uddannet kok og arbejdede nogle år på øen St. Thomas i det Caribiske Hav og efterfølgende på restauranter i Paris og London.
• Arbejdede senere på restauranterne De 4 Årstider og Gl. Åbyhøj i Aarhus.
• Blev Årets Kok i 1986.
• I starten af 1990’erne åbnede han den anmelderroste Restaurant René i Aarhus.
• Han har stået bag 13 virksomheder og ejede bl.a. Hotel Ritz i Aarhus samt Plesner i Skagen, mens han drev restauranterne i Musikhuset Aarhus og Aros Aarhus Kunstmuseum.


Klassisk badehotel med moderne komfort
Efter renoveringen fremstår badehotellet med alle moderne bekvemmeligheder. Det er designer Jette Mariager, der har stået for den smagfulde indretning af hotellet.
– Alle værelser på hotellet har eget bad og toilet, og den klassiske stemning, som man forbinder med et badehotel, er bevaret. Det er de gamle intime autentiske værelser, og alt er lyst og venligt, siger han. Mange gæster booker et ophold med morgen- og aftensmad.
– Ja, det er langt størstedelen, og det glæder jo mig som kok, siger René Knudsen. Han har også allerede mærket stedets popularitet hos brudepar.
– Hvis den ene part er fra Jylland og den anden fra Sjælland, så kan de se en idé i at holde brylluppet her, hvor gæsterne så kan overnatte, og et bryllup kan strække sig over flere dage. Så kan brudeparret og gæsterne nyde den smukke ø, siger han. Stedet råder over en sal, hvor der kan sidde 100 gæster til spisning.
– De steder er der ikke så mange af her på øen, så det vil da være oplagt at gøre en indsats for at få flere bryllupper og andre større selskaber lokket til øen, siger han og fortæller, at der på Samsø er hele syv kirker, og at der er rig mulighed for at skrue op for romantikken med hestevognskørsel og andre tricks, som kan gøre et bryllup til en uforglemmelig oplevelse.
Samsø
Samsø ligger i Kattegat midt i Danmark, og øen er på 114,26 km². Der er ca. 3.700 indbyggere bosat i 22 landsbyer, hvoraf Tranebjerg er den største. På øen er der gode muligheder for at udforske de mange hyggelige landsbyer på cykel. Er man lystfisker, kan man få gode oplevelser på de fantastiske fiskepladser. Samsø Seaside Golf, der er én af Danmarks smukkeste og bedste seasidebaner, ligger 4 kilometer fra Ballen Badehotel. Der kan købes Green Fee i forbindelse med overnatning til en specialpris på 310,- kr. pr. person pr. spilledag.
Gode vine
Gennem sin karriere har René Knudsen udvalgt mange gode vine i den helt høje ende af prisskalaen til sine restauranter, og gæsterne på badehotellet skal også have gode vine i glasset.
– Jeg vil nok i højere grad finde gode sommervine til en god pris, der kan drikkes i store glas. Vine fra Sydfrankrig, gode Bourgogne-vine, men også champagne. Det vigtige er, at de skal smage godt, at det er ærlige vine, som holder det, vi lover gæsterne, understreger han.
Penthouse eller bindingsværkshus
René Knudsen og Tinna Brandt får ikke langt på arbejde i den kommende tid, for de skal bo i en af de 14 penthouselejligheder i Ballen Strandpark, der ligger lige ned til havet og øens bedste sandstrand. Udover lejlighederne er der også fire terrassehuse, tre suiter og havehuse.
– Der er mange muligheder for gæsterne, lige fra et hyggeligt bindingsværkshus til et treetagers rækkehus med havudsigt, fortæller han.
Det meste af personalet på Ballen Badehotel er også på plads, men parret kunne godt bruge flere til at hjælpe med serveringen.
– Ja, vi mangler nogle, der kan servere og sprede glæde blandt gæsterne. Vi er så heldige, at vi kan tilbyde dem noget at bo i, mens de arbejder her, så det skal nok lykkes, siger René Knudsen.
Dygtiggøre sig i Frankrig
Når sæsonen senere på året går på held, så har René Knudsen en drøm, og den handler om at få tanket op med ny inspiration.
– Jeg vil gerne dygtiggøre mig i Frankrig og få nogle tæsk i en restaurant som kuli. Opsnuse nogle gode tips til nye retter. Det kunne godt være en klassisk tre-stjernet restaurant med masser af fisk på menuen, understreger han. Men lige nu handler det om at blive klar med menuer til denne sommer og være med til at få gæsterne helt ned i gear på deres ferie.
– Jeg er jo ikke helt ny mere, og jeg glæder mig til at arbejde på et sommersted. Folk falder ned og slapper af, når de kommer til øen. Man kan allerede mærke det på færgen – smilet er bare bredere herovre, siger René Knudsen, der har rundet de 60 år, men som med jobbet på Ballen Badehotel har genopfundet sit arbejdsliv.
Ejeren af hotellet er også indehaver af Strandlyst Hotel og Restaurant, der ligger på Strandvejen i Ballen på den sydlige del af øen, kun et stenkast fra badestrand og i gåafstand til seaside golfbanen i Samsø Golfklub.
På Ballen Badehotel kan gæsterne vælge mellem et varieret udbud af boformer
• Værelser i hotel & anneks
• Rigmors Hus, der er et charmerende bindingsværkshus
• Holmsborg lejligheder i en teglværksbygning fra 1901
• Havehuset, en selvstændig bygning på 110 m2
• Terrassehuse/suiter
• Huse i Ballen Strandpark