Verdens bedst uddannede vin-brødre

1. oktober 2021

Brødrene er danske, vinen er spansk, familien er med og passionen er brændstoffet.

Tekst: Toni Lee Larsen Fotos: Tofterup Brothers

Brødrene Tofterup

Jonas Tofterup smiler. Det gør han ofte, og det er en af de ting der gør at han allerede ved første øjekast fremstår som en sympatisk mand.

Men der er også noget andet. Kald det x-faktor i mangel af et dækkende udtryk. Der er noget ved Jonas, noget særligt. Han emmer af engagement og kreativitet, og de smilende blå øjne udtrykker begavelse. Vin er hans store lidenskab, og hans viden om vin er imponerende.

Jonas er den eneste dansker nogensinde, der har opnået den prestigefyldte titel ’Master of Wine’, en titel færre har opnået, end der har været mennesker i rummet!

David Tofterup udstråler ro, balance og selvtillid på en selvfølgelig måde. Det hurtige håndtryk vi udveksler, efterlader et blivende indtryk af fasthed og tyngde. Dette indtryk cementeres i den efterfølgende samtale, David er en mand der kender sin metier, han er ikke til sniksnak, men taler gerne og længe om sin glødende passion for vin.

David er vinmager og har skabt mere end 280 prisbelønnede vine, ligesom han er den eneste ikke-spanier der har opnået titlen ’Årets vinmager for unge vine’, og det endda hele to gange.

Brødrene er forskellige, men en ting er de helt enige om. Familie og vin er det vigtigste i livet.

Hvorfor Spansk vin

David & Jonas har boet i Spanien siden barndommen, hvor deres forældre flyttede til Costa del Sol.

Davids interesse for Spaniens flydende hjerteblod, vinen, begyndte allerede i de tidlige teenageår, han beundrede vinetiketter og prøvede at udtale navnene. Allerede som 19-årig begyndte han at arbejde med vin.

Jonas, der er 10 år yngre, gik stadig i skole, men også han havde allerede fattet interesse for vin. Derfor insisterede 11-årige Jonas på, at komme med David på arbejde hos broderen.

Da Jonas’ klasse herefter fik til opgave at skrive en stil med emnet ’Hvad laver du når du er fyldt 25 år’ var 11-årige Jonas svar var uden tøven ’ jeg laver vin med min storebror’.

Karrierer

Selvom de begge valgte en karriere i vinens verden, forblev drengedrømmen fra Jonas’ skole-stil dog uforløst.

Jonas gik den akademiske vej, og er i dag M.Sc. Viticulture & Oenology (vin-ingeniør) og Master of Wine. Der er blot godt 500 mennesker der har opnået denne titel siden uddannelsens start i 1950’erne, og kun 5% af de studerende består eksamen.

David gjorde international karriere som vinmager i Californien, Frankrig, Chile, Sydafrika og gennem mange år i mere end 20 områder i Spanien. Han har skabt mere end 280 prisbelønnede vine, herunder 10+ vine med mindst 93 point i bl.a Guia Peñin og Wine Spectator.

Drengedrømmen realiseres

I 2004 lavede de en smule vin under navnet Trenza Family Collection, men denne vin blev aldrig prioriteret da de manglede modet til at tage springet og begge havde gode og sikre jobs.

David var chef-vinmager i et stort spansk vinhus, og Jonas var eksport manager for et chilensk vinhus og underviste på den internationalt anerkendte WSET-uddannelse. Drengedrømmen om at lave familie vin sammen blev dog aldrig glemt, og i 2019 realiseredes drømmen.

Tofterup Brothers i Danmark

Brødrene ville gerne lave vin til landsmændene i Danmark, og for få uger siden er deres familie vin-brand ’Tofterup Brothers’ lanceret i dagligvarehandlen i Danmark.

Tofterup vinene består af tre serier, en hverdags-serie, fire egnsvine og brandets topvine, en terroir- serie. Druerne til vinene dyrkes i forskellige områder i Spanien, og brødrene prioriterer at bruge Spanske druer som Tempranillo, Verdejo, Macabeo og Monastrell. De føler stolthed ved at lave vine der repræsenterer druerne og områderne hvor de kommer fra.

Familien er med

Tofterup Brothers er i bogstavelig forstand en familievirksomhed. Brødrene står for produktionen, Davids hustru Jennifer for administration, design og logistik, næste generation – sønnerne Adam og Parker – er med i marken, og ikke mindst er brødrenes mor Eva og bedstemor Marie er en herlig – og frivillig del af virksomheden.

Mor Eva og Marie på 96 år, kører Danmark tyndt for at tilse at Tofterup vinene er flot præsenteret i butikkerne, og det er de. Ellers får de lige en snak med købmanden.

Se mere på www.tofterupbrothers.dk

Del artiklen:

Relaterede indlæg

Capa – hvor kød og gæstfrihed mødes

KJØ: Smagen af dansk kvalitet i hver eneste bid

Havrum: Lokalt hjerte og klassiske smage ved vandkanten

Det handler om at kunne være til stede – i nuet, i naturen og med dem, man holder af.

Drømmen om verdensklasse vin og caviar

“Det har aldrig handlet om stjernerne for mig” – en restaurant med lokal forankring og innovativ bæredygtighed

Michelin-hærdet køkkenchef giver nyt liv til tangkrogen

Ny hattenæs: En genopstået perle i skoven

En familie, der tænkte ud af boksen og ændrede vinbranchen

Private dining på feinschmecker-niveau

Søg