Whisky – made in Denmark

1. juli 2016

Den første flaske whisky nummereret 000 fra Fary Lochan Destilleri A/S blev solgt på auktion for 10.000 kroner. De penge gik til en legeplads i den lille jyske by Farre, hvor destilleriet ligger. Et resultat af en mands drøm om at lave eksklusiv whisky i Danmark.

Tekst: Torben Svane Christensen Foto: Nikolaj Lund

Kan det lade sig gøre at lave eksklusiv whisky i Danmark? Ja, det kan det godt. Fary Lochan Destilleri A/S lagde forsigtigt ud med en produktion på 3000 flasker, men efterspørgslen har gjort, at det lille destilleri i Farre nu producerer 15.000 flasker om året.

– Vi skal ikke op og producere kæmpe mængder. Det tager den tid, det tager, og vi har lige nu 100 fade, der med tiden bliver til whisky, fortæller Thomas Smidt-Kjærby, der er søn af den nu afdøde Jens-Erik Jørgensen, som gjorde sin drøm til virkelighed.

– Ved vores seneste generalforsamling, stod jeg som formand for bestyrelsen for første gang alene uden vores far og stifter. Jeg var nervøs, men der var 100 procents opbakning fra alle aktionærer. Det er rart at vide, så vi kører videre, og hele familien hjælper til, siger han. Ved siden af sit job i et rejsebureau i Aarhus, er Thomas formand for bestyrelsen og går til hånde i virksomheden. Resten af familien er mor Anne Birgitte Jørgensen nu direktør og hovedaktionær, Morten Jørgensen, der fungerer som direktør og daglig leder samt Tine Toft-Laursen, der varetager kontakten til forhandlere mm.

Brændenælder og egetræ

Firmaet laver dansk single malt whisky. Whiskyen findes i 4 varianter. Whiskyen er lagret på ombyggede amerikanske bourbon egetræsfade. Der anvendes maltet byg og lokal vandværksvand. Fremgangsmåden er nøje afstemt de skotske traditioner. Dog er der også plads til at udvikle helt egne traditioner og idéer. Blandt andet med stykker af lokal egetræ direkte i flaskerne på de første frigivelser af New Spirit og malt røget med brændenælder.

Alle flaskerne er nummererede, og kunderne kan selv vælge blandt flaskerne.

– Den første flaske med nummeret 000 blev solgt på auktion for 10.000 kr. Pengene donerede vi til et lokalt projekt, der ville lave en legeplads i byen, siger Thomas Smidt-Kjærby.

Hvad skovbunden gemte

En almindelig flaske whisky fra Fary Lochan Destilleri A/S koster 595 kroner for en halv liter. Men prisen kan også løbe op i et højere niveau.

– Vores far havde gemt et fad i skovbunden i fem år, det var helt begravet under træer og mos. Ingen kendte til fadet, og på generalforsamlingen i 2015 gik vi på ”skattejagt” i skoven, hvor vi fandt den ”hellige gral”. Det vakte stor glæde og beundring blandt de fremmødte aktionærer. Der kunne blive til 120 flasker fra dette fad. Vi kalder den Fary Forest, Skov-Whisky’en, og den sælges til 1500 kroner flasken, fortæller han.

På rundtur i destilleriet
Fary Lochan Destilleri A/S havde sidste år omkring 150 guidede rundvisninger med grupper på minimum 8 deltagere. Deltagerne får en rundtur på hele destilleriet, hvor de hører om produktionen af den danske whisky fra start til slut. Derudover får de historien bag Fary Lochan. Turen slutter i showroomet, hvor der er smagsprøver på et lille udvalg af Fary Lochans produkter. Rundvisninger kan bookes via info@farylochan.dk.

Den sidste torsdag i måneden kan man bare komme og få en rundvisning kl. 19 (ingen minimum antal). Dog skal man lige sende en SMS til 2062 1802 eller en mail til info@farylochan.dk senest kl. 16.00 dagen før. I sommerferien er der rundvisninger to gange om dagen kl. 10.30 og 13.00.

Ejet af aktionærer

Faderen Jens-Erik Jørgensen stiftede Fary Lochan Destilleri A/S i 2009. Firmaets produktionsapparat og produktion ejes af aktionærer med Anne Birgitte Jørgensen som hovedaktionær. I første omgang blev der solgt aktier for 1,5 million kroner. For et år siden blev der lavet en aktieudvidelse på ca. 2,5 millioner kroner. – Det har aldrig været svært at finde aktionærer, fordi vores far har gjort alting så passioneret og ordentligt, siger Thomas Smidt-Kjærby.

En skattedirektørs drøm

Fynboen Jens-Erik Jørgensen var med i Give Whisky Laug og havde interesseret sig for whisky i mange år, før han besøgte et lille destilleri i Skotland, Edradour Distillery. Landskabet mindede ham om det derhjemme. Et lille vandløb, en dejlig grøn skov i baggrunden og til tider en lidt barsk vejrudsigt.

Dengang arbejdede han som skattedirektør, men da han kom hjem, tog han kontakt til Vagn Smed i Farre. Bag smedien lå et nedlagt gartneri, som Jens-Erik Jørgensen havde haft planer om at plante vinstokke på. Jordstykket lå lige ved bækken, en lille sø og godt i læ af skovens træer. Som en kopi af det skotske destilleri. Skødet på endnu et stykke jord blev underskrevet. Whiskydestilleriet i Farre har fået navn efter det gamle vadested ved Omme Å – Fary – og den lille sø, som ligger ved siden af destilleriet – loch betyder sø på skotsk.

Kedler fra Skotland

Han fik lavet specielle kobberkedler hos eksperterne Forsyth i Rothes i det skotske højland. En til 300 liter og en til 200 liter. I dag er der kommet en tredje kedel til, der står i en million kroner og kan rumme 1200 liter.

– Man kan godt få lavet en kedel i Portugal, der koster en femtedel af en kedel lavet i Skotland. Men her går vi ikke på kompromis. Kedlerne vi bruger giver whiskyen mere olie og en kraftigere smag, siger Thomas Smidt-Kjærby.

Råvarerne bliver valgt med omhu. Maltet byg er indtil nu hentet hjem fra Muntons Malt i England. Fremover vil der blive brugt dansk maltet byg fra Fuglsang. Hjemme i Farre bliver byggen malet i en gammel fodermølle, inden den bliver hældt i mæskekarret, hvor den står i et par timer. Efter nedkølingen bliver gæren tilsat, og den proces tager fem dage. Første destillation tager 24 timer, og den næste varer 16 timer. Resultatet er sprit med en alkoholprocent på 63 %, der bliver lagret på brugte amerikanske egetræsfade.

Likør, snaps og gin

Firmaet har også andet end whisky. Snapseproduktionen startede ligesom whiskyen med små forsigtige mængder, men det stod hurtigt klart for familien, at interessen og efterspørgslen var så stor, at de måtte øge produktionen. Snapsen fås nu i udvalgte specialbutikker i primært Midtjylland.

– Vi har en stor produktion af forskellige snapse på destilleriet. Smagsvarianterne spænder vidt. Vi har altid minimum 8 forskellige varianter på lager, så der er noget for enhver smag. Salget går strygende, og det er med til at holde en omsætning, så vi har råd til at lave whisky, der tager længere tid, siger Thomas Smidt-Kjærby.

Firmaet har for nyligt vundet prisen som ”Årets Lokale Vare” for sin jordbærlikør, som der er stor efterspørgsel på.

– Ja, det kom bag på os. Sidste år bestilte vi 600 kilo lokale friske jordbær til produktionen, men i år skal vi vist noget højere op, siger Thomas Smidt-Kjærby. Sidste år blev firmaet også udvidet med 250 m² produktionslokaler samt 270 m² lager og showroom.

Timing og fornemmelse

Hvad er god whisky? – Mange ting spiller ind. De rigtige ingredienser, men især at man i anden-destilleringen laver det rigtige cut, så man undgår bitterstoffer. Det handler om timing og fornemmelse. I den del af processen kan man ikke bare lige tage ned og handle i byen, der skal man være tilstede hele tiden, siger Thomas Smidt-Kjærby, der er sikker på, at firmaet også i fremtiden vil have succes og vil blive drevet efter de principper, som faderen fastlagde, da han forvandlede sin idé til virkelighed.

Bliv medejer af et whiskydestilleri

Fary Lochan Destilleri A/S har i alt 360 aktionærer. Hvis man køber fem eller flere aktier, bliver man medlem af den eksklusive klub G 25 og inviteret til særlige arrangementer. Der er en årlig generalforsamling, hvor alle aktionærerne bliver orienteret om bl.a. produktionen, nye tiltag, fremtiden m.m. Derudover er der smagsprøver fra kælderen – vel og mærke produkter som kun aktionærer kommer til at smage.

– Og så er der selvfølgelig det sociale aspekt, som rigtig mange aktionærer vægter meget højt, siger Thomas Smidt-Kjærby, formand for bestyrelsen.

Aktionærer har også mulighed for at købe whisky, før den sættes i almindelig handel, og de får 10 procent rabat på alle køb. Der er af og til nogle få ledige aktier. Såfremt der på web-shoppen står “udsolgt”, kan man sende en mail, og så bliver man kontaktet, når der bliver ledige aktier til salg. Prisen pr. aktie er pr. maj 2016 4.950 kroner.

Se mere på www.farylochan.dk

”Whisky er ikke bare noget spiritus, man drikker. Nej, whisky er historie. Det hele hænger sammen, navnet, stedet og produktet. Jo mere komplekst det er, jo bedre er det.”
Citat: Jens-Erik Jørgensen, stifter af Fary Lochan Destilleri A/S.

Del artiklen:

Relaterede indlæg

Havrum: Lokalt hjerte og klassiske smage ved vandkanten

Det handler om at kunne være til stede – i nuet, i naturen og med dem, man holder af.

Drømmen om verdensklasse vin og caviar

“Det har aldrig handlet om stjernerne for mig” – en restaurant med lokal forankring og innovativ bæredygtighed

Michelin-hærdet køkkenchef giver nyt liv til tangkrogen

Ny hattenæs: En genopstået perle i skoven

En familie, der tænkte ud af boksen og ændrede vinbranchen

Private dining på feinschmecker-niveau

Kulinariske total oplevelser i naturen

Tastebuddies – Det handler om smag

Søg